Vijest
25.01.2023

Preminula prof. emer. Branka Zovko-Cihlar - prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj

U 90. godini života preminula je profesorica emerita Branka Zovko-Cihlar, prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj. Profesorica Zovko-Cihlar umrla je mirno, u svom uredu na Zavodu komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, objavila je Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.

Služila je akademskoj i stručnoj zajednici više od 60 godina na nizu dužnosti. Ostat će u trajnom sjećanju kao cijenjena znanstvenica i vrijedna profesorica koja je za sobom ostavila veliko naslijeđe i svojim radom zahvatila generacije inženjera radiokomunikacija. Bit će zapamćena i po osmijehu kojim je komunicirala sa svima i pozitivnoj energiji kojom je ostavljala upečatljiv i neizbrisiv dojam.

Prof. emer. Branka Zovko-Cihlar rođena je 1933. u Sarajevu. Od 1938. živi u Zagrebu, gdje je maturirala 1952. i iste godine upisuje Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu - elektrotehnički odsjek - na kome je i diplomirala. Po završetku studija zaposlila se u Radioindustriji Zagreb (RIZ) gdje je radila u odjelu instrumenata na razvoju mjernih uređaja kao samostalni konstruktor. Godine 1960. izabrana je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Sveučilišta u Zagrebu za asistenta. Doktorirala je 1964. godine na ETF-u, čime je postala prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj.

R
edoviti je profesor na ETF-u (danas: Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu - FER) od 1981. godine za predmete "Televizija", kasnije "Digitalna televizija", "Multimedijske komunikacije" i "Širokopojasne mreže za distribuciju TV signala". Na FER-u je obnašala mnoge dužnosti. Bila je mentorica studentima na 300 diplomskih radova, 53 magistarska rada i 10 doktorskih radova. Obrazovala je i odgojila desetke generacija inženjera radiokomunikacija. Objavila je veliki broj znanstvenih i stručnih radova i sveučilišni udžbenik "Šum u radiokomunikacijama".

Od 1993. godine članica je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (skraćeno: HATZ), u čijem je osnivanju osobno sudjelovala. Bila je 16 godina voditeljica Odjela za komunikacijske sustave HATZ-a, a od 2004. do 2008. bila je potpredsjednica HATZ-a. Od 2000. do 2004. bila je predsjednica Vijeća za radio i televiziju, koje dodjeljivalo koncesije za radio i televiziju. Od 1977. godine bila je članica najveće svjetske stručne organizacije IEEE (engl. Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima je vrijedno istaknuti najznačajniju nagradu FER-a Zlatnu plaketu "Josip Lončar" (1991.), nagradu za životno djelo "Moć znanja" Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (2003.) i nagradu za životno djelo "Nikola Tesla" Hrvatske sekcije IEEE (2007.). Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao je prof. Branku Zovko-Cihlar u počasno zvanje professor emerita.

Sa svim svojim suradnicima i prijateljima profesorica Zovko-Cihlar radila je u bliskom, ljudskom, posebnom ozračju. Sve ljude oko sebe inspirirala je ogromnom snagom i energijom, vedrim duhom punim optimizma i entuzijazma. Mnogim bivšim studentima profesorica Zovko-Cihlar ostat će u sjećanju kao vrhunski stručnjak, predavač i profesor, ali prije svega kao osoba koja je uvijek znala izreći tople riječi u svakoj prigodi i za svakoga.

Posljednji ispraćaj prof. emer. dr. sc. Branke Zovko-Cihlar bit će u petak, 27. siječnja 2023. godine, u 13.20 sati na groblju Mirogoj. Sveta misa zadušnica služit će se istoga dana u 17.30 sati u Crkvi svetog Petra.

Počivala u miru.

 Top