Vijest
23.01.2023

Tribina: 25 godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

U auli Sveučilišta u Zagrebu, a u organizaciji Hrvatske akademske zajednice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 20. siječnja 2023. održana je tribina pod nazivom “Mir i cjelovitost: 25 godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja". 

Na tribini su sudjelovali dr. sc. Vesna Škare-Ožbolt, voditeljica hrvatskog tima za mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i predsjednica nekadašnjeg Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja u procesu mirne reintegracije, prof. dr. sc. Mate Granić, ministar vanjskih poslova RH od 1993. do 2000., dr. sc. Domagoj Knežević, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest te izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin, sociolog i povjesničar s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Tribinu je moderirao student Pravnoga fakulteta Srećko Perković.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatske akademske zajednice Karlo Kolesar i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić koji su pohvalili inicijativu i entuzijazam studenata u vezi održavanja ovoga događaja i odabira teme. Rektor Lakušić izrazio je zadovoljstvo što je tribina upriličena u okrilju Sveučilišta i naglasio spremnost da se ubuduće također podrže projekti sličnoga sadržaja.

Publici su predstavljeni tijek diplomatskih napora i zakulisnih događaja koji su prethodili mirnoj reintegraciji i njezinoj provedbi te manje poznati detalji koji su oblikovali mozaik cijelog procesa. Povjesničari su pak u svojim izlaganjima vraćanje hrvatskoga Podunavlja u sastav Republike Hrvatske stavili u kontekst razdoblja u kojem je Hrvatska stjecala svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost.

Više možete vidjeti na Universitas portalu.Top