Vijest
27.01.2023

Noć muzeja na Sveučilištu u Zagrebu

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivoga razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je klimatskim promjenama, pandemijom, potresima i ratovima nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ - odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca. Stoga i ove godine 18. NOĆ MUZEJA, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u petak 27. siječnja 2023. na temu "Muzeji su važni" potvrđuje moć muzeja, kao i svih prethodnih godina, svojim programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja. Tisuće posjetitelja pohodit će hrvatske muzeje, arhive, knjižnice, zbirke i brojne obrazovne institucije.

Sveučilište u Zagrebu, kao najstarije sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i jedna od najznačajnijih i najvećih domaćih akademskih institucija, bogatim se programom već tradicionalno i ove godine uključilo u manifestaciju. Pod nazivom "Kulturna baština Sveučilišta u Zagrebu - pogled iz arhiva" od 18 do 22 sata u Rektoratu  Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14), posjetitelji će moći upoznati dio bogate sveučilišne povijesti i njezin znanstveni, kulturni i društveni značaj kroz prigodnu izložbu, odabrane arhivske izvore i umjetničke objekte, razgled aule te susresti djelatnike Sveučilišta koji će biti na raspolaganju posjetiteljima za stručna vodstva i informacije.

Od 18 do 22 sata posjetitelji će moći pogledati izložbu "Povijest i kulturna baština Sveučilišta u Zagrebu – pogled iz arhiva" u vestibulu, gdje će biti izloženi odabrani arhivski dokumenti, umjetnički predmeti, publikacije i drugo gradivo čuvano u arhivskim i baštinskim fondovima i zbirkama Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, uz tematske plakate o sveučilišnom životu i tradicijama. Uz prigodnu izložbu, moći će se razgledati i reprezentativni prostor aule ispred kojega se nalazi stalni postav koji dokumentira povijesni razvoj Sveučilišta i njegovih sastavnica.

Od 18 do 18.20 sati predviđeno je predavanje dr. sc. Tatijane Petrić, koordinatorice za suradnju s knjižnicama Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom "Kulturna i znanstvena baština Sveučilišta u Zagrebu na portalu Vizbi.UNIZG". Sveučilište u Zagrebu je 2020. pokrenulo projekt Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu Vizbi. UNIZG, u okviru kojeg je, a u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta, digitalizirana različita knjižnična i arhivska građa i uspostavljen digitalni sustav za njezinu pohranu i otvoreni pristup. Digitalizirana građa omogućuje istraživačima, studentima i široj javnosti uvid u znanstvenu i kulturnu baštinu Sveučilišta, a može se pretraživati kroz pojedine baze, virtualne zbirke, znanstvena područja, vrste građe i druge pristupne točke.

Predavanje "Povijest Sveučilišta u Zagrebu kroz arhivske izvore" doc. dr. sc. Velimira Veselinovića, u kojem će biti predstavljene i neistražene teme i zanimljivosti iz sveučilišne povijesti koje se kriju u arhivskim izvorima (osnivanje, insignije, pedeli, kvestura, zaklade, obljetnice...), možete poslušati od 19 sati.

Doc. dr. sc. Vlatka Lemić, rukovoditeljica Središnjeg ureda za arhivsku građu, od 20 sati održat će predavanje o arhivu Sveučilišta u Zagrebu. Svoju 350. obljetnicu Sveučilište u Zagrebu obilježilo je različitim aktivnostima vezanima uz predstavljanje svoje bogate  povijesne i kulturne baštine, uključujući i osnivanje Središnjeg ureda za arhivsku građu s ciljem istraživanja i unaprjeđenja upravljanja arhivskim gradivom Sveučilišta te razvoja sveučilišnog arhiva. U izlaganju će se predstaviti tradicija sveučilišnih arhiva i arhivsko gradivo Sveučilišta u Zagrebu te mogućnosti njegova istraživanja uživo i u digitalnom obliku (portali Topoteka, Vizbi.UNIZG i dr.).  

Cijelo vrijeme, od 18 do 22 sata, djelatnici djelatnici Središnjega ureda za arhivsku građu organizirat će stručna vodstva i odgovarati na pitanja posjetitelja vezana uz akademsku povijest i baštinu Sveučilišta u Zagrebu.

Fakulteti i akademije Sveučilišta u Zagrebu koji sudjeluju u ovoj manifestaciji:

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Veterinarski fakultet

Noc muzeja 2023_plakat

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. godine Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.Top