Vijest
18.01.2023

Sveučilište u Zagrebu bogatim programom proslavilo "Rođendan umjetnosti"

Međunarodni "Rođendan umjetnosti" obilježava se svake godine 17. siječnja uz sudjelovanje umjetnika diljem svijeta – ove godine to se dogodilo po šezdeseti put. Naime, francuski umjetnik Robert Filliou je 17. siječnja 1963. proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti ustvrdivši da je umjetnosti nastala 17. siječnja prije točno milijun (i šezdeset godina) kad je netko suhu spužvu namočio u kantu s vodom!

Sveučilište u Zagrebu "Rođendan umjetnosti" obilježilo je u utorak navečer svojim javnim događanjima u kojima su sudjelovale akademije: Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti i Muzička akademija te Studij dizajna Arhitektonskoga fakulteta. Cilj je bio kroz raznolik program u trajanju od šest sati - po jedan sat programa za svako desetljeće dosadašnjega održavanja manifestacije - publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokoga umjetničkog obrazovanja. 

Sličan su performans namakanja spužve u kantu s vodom na početku programa izveli dekani akademija i fakulteta koji su bili uključeni u obilježavanje Rođendana. Tako su se dekanu Muzičke akademije prof. art. Igoru Lešniku pridružili dekan Akademije dramske umjetnosti izv. prof. art. Davor Švaić, dekan Akademije likovnih umjetnosti izv. prof. art. Tomislav Buntak i dekan Arhitektonskoga fakulteta prof. dr. sc. Bojan Baletić, koji su simbolično umočili spužve u mali bazen. Ujedno vodom isperući brige koje ih muče. Jer su na panou iza njihovih leđa bili ispisani godišnji troškovi umjetničkog područja – Akademiji dramske umjetnosti za funkcioniranje godišnje treba 500 278 eura, Akademiji likovnih umjetnosti 580 001 eura, a Muzičkoj akademiji 1 037 417 eura, o čemu je vrlo opsežno tijekom nedavnog Dana Muzičke akademije izvijestio upravo dekan Lešnik. Stoga su na kraju performansa, barem tijekom ovog svečanog dana, dekani obrisali troškove s ploče i pozvali sve da uživaju u proslavi. A koju su za posjetitelje priredili nastavnici i studenti spomenutih četiriju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

MUZA_2023_Rodendan umjetnosti

Čestitkama povodom Rođendana umjetnosti pridružila se ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek, dok je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić izrazio ponos što su naše akademije i fakulteti dio ovog međunarodnoga događaja. "Ovo je prilika da naši studenti sa svojim nastavnicima pokažu svoju izvrsnost, svoje znanje, kompetencije, koje stječu kroz nastavne programe u svim područjima umjetnosti. Prilika ne samo da pokažu ono što znaju, nego da svojim izvedbama i kreacijama obogate kulturni život u gradu Zagreba. Kada govorimo o umjetnosti, trebamo si postaviti pitanje - može li umjetnosti bez čovjeka i može li čovjek bez umjetnosti? Odgovor je vrlo jednostavan. Umjetnost netko treba stvarati, a stvaraju je upravo oni koji imaju ljubav prema tome, koji imaju talent. Tako mi danas možemo uživati u ljepoti umjetnosti, kreacijama koje su prisutne, kreativnosti onih koji tu umjetnost izvode. Ti mladi umjetnici dali su najbolje od sebe ovom prilikom, i na tome im čestitam i zahvaljujem" - rekao je rektor Lakušić.

Što se događalo na Muzičkoj akademiji te tko je sve sudjelovao možete vidjeti na Universitas portalu.Top