Vijest
29.12.2022

Studenti diljem svijeta učit će iz udžbenika sa zagrebačkoga Sveučilišta

Izv. prof. dr. sc. Marin Vodanović, prodekan Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, urednik je udžbenika "Essentials of dental medicine" u kojem je okupio radove 72 autora iz 23 zemlje, s pet kontinenata sa četrdesetak akademskih institucija diljem svijeta. Djelo je već postalo sveučilišni udžbenik Sveučilišta u Zagrebu i austrijskoga Danube Private University u Kremsu, a brojni profesori su je uvrstili u planove predmeta koje izvode na svojim sveučilištima.

Profesor Vodanović specijalist je dentalne patologije i endodoncije u KBC-u Zagreb i forenzični stomatolog. U razgovoru koji je objavljen na Universitas portalu Sveučilišta u Zagrebu otkriva kako se ideja za knjigu na engleskom jeziku rodila kratko nakon što mu je 2015. objavljen sveučilišni udžbenik na hrvatskom jeziku "Osnove stomatologije", na koji je vrlo ponosan. Udžbenik na hrvatskom jeziku te novi, na engleskom, objavljeni su u izdanju Naklade Slap, a uredio ju je s kolegom prof. Kurtom W. Altom sa Sveučilišta u Kremsu.

"Naslova, kojima se studentima na početku studija cjelovito predstavlja stomatologija kao njihovo buduće zanimanje, ali i kao znanstveno-stručna disciplina unutar biomedicinskoga područja, veoma je malo. Razmišljajući o tome, zaključio sam da bi za ostvarenje globalnoga dosega knjige bilo najbolje okupiti domaće i strane autore koji su međunarodno prepoznati stručnjaci, a raspoloženi za suradnju na ovom izazovnom projektu. Napravio sam koncept sadržaja i među svojim kolegama u Hrvatskoj i diljem svijeta počeo tražiti potencijalne autore, a koji su ispunjavali uvjet znanstvene/stručne izvrsnosti, te međunarodne prepoznatljivosti. Svoju ideju sam izložio i prof. Kurtu W. Altu s Danube Private University u Kremsu u Austriji, s kojim me veže dugogodišnje prijateljstvo i uspješna suradnja. On je jedan od najpoznatijih svjetskih dentalnih antropologa, te gostujući profesor mog matičnog zavoda, Zavoda za dentalnu antropologiju. Predložio sam mu da zajedno budemo urednici buduće knjige. Tako je projekt dobio dodatni zamah. Željeli smo napraviti visokokvalitetan udžbenik na engleskom jeziku, globalnoga potencijala, s velikim brojem autora koji njeguju multidisciplinarnost, ali i multikulturalnost u stomatologiji." - rekao je o udžbeniku profesor Vodanović.

Nastavak razgovora o raznim temama poput perspektive stomatološke profesije u budućnosti, poziciji "hrvatske stomatologije" u svijetu i Stomatološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prevenciji zubnih bolesti, dentalnom turizmu te drugim zanimljivim odgovorima, možete čitati OVDJE. Top