Vijest
20.12.2022

Studenti osvajači medalja i sudionici EU sveučilišnih igara na svečanom prijemu kod Predsjednika RH

Osvajači medalja i sudionici Europskih sveučilišnih igara Lodz 2022. u Poljskoj i FISU Svjetskog sveučilišnog kupa u borilačkim sportovima te predstavnici Hrvatskoga akademskoga sportskog saveza, nacionalnoga saveza zaduženoga za studentski sport na razini Republike Hrvatske, svečano su primljeni u utorak 20. prosinca 2022. kod predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića.

Osim predsjednika Hrvatskoga akademskog sportskog saveza Harisa Pavlića, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića s prof. art. Jasenkom Ostojić, prorektoricom za umjetnost, kulturu i međusveučilišnu suradnju, na susretu s predsjednikom Milanovićem bili su i dekan Veleučilišta u Vukovaru doc. dr. sc. Željko Sudarić, predstavnici Hrvatskoga akademskog sportskog saveza, Zagrebačkoga sveučilišnoga sportskog saveza te natjecatelji i osvajači medalja – studenti Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Zadru.

Uz predsjednika Milanovića bili su povjerenik Predsjednika Republike za sport izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Hrvatski predstavnici osvojili su ukupno 17 odličja u timskim i individualnim sportovima, a Sveučilište u Zagrebu postalo je najuspješnije europsko sveučilište po broju osvojenih odličja, njih 14.

Čestitavši studenticama i studentima na sportskim uspjesima predsjednik Milanović rekao im je da cijeni njihov rad i trud jer shvaća koliko je komplicirano biti i student i vrhunski sportaš. "Cijenim tu posvećenost. Nadam se da vam izlaze u susret, to je komplicirano. Vrhunski sport je izniman, vrh skale, to može izgurati jako malo ljudi. Vi ste među njima i moj duboki respekt", poručio je Predsjednik.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić istaknuo je kako Sveučilište podržava svoje studente sportaše te vodi računa da u okviru svojih nastavnih programa vrhunski sportaši imaju poseban tretman kako bi i dalje mogli biti uspješni ne samo u studiranju, nego i u sportu.

Predsjednik Hrvatskoga akademskog sportskog saveza Haris Pavletić rekao je da sustav akademskoga sporta na nacionalnoj razini broji preko pet tisuća sportašica i sportaša koji sudjeluju na natjecanjima, a da ih u cijelom sustavu ima i preko 20 tisuća. Kako su prošle godine uspjehom prednjačili studenti sportaši Sveučilišta u Zagrebu, na sjednici Izvršnog odbora Europske sveučilišne asocijacije potvrđene su godišnje nagrade za 2022. godinu, a zagrebačko je Sveučilište proglašeno za najbolje i najaktivnije, istaknuo je Pavletić.

Europske sveučilišne igre, kojima je domaćin bila i Hrvatska 2016., jedan su od najvećih multisportskih događaja u Europi koji je ove godine održan u Lodzu, Poljska. Na Igrama se okupilo više od 5000 sportaša s više od 400 europskih visokoškolskih ustanova te 40 europskih država.

Hrvatske boje predstavljale su studentice i studenti 8 visokoškolskih ustanova i to redom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Dubrovniku, Sveučilišta u Zadru, Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilišta Sjever te Zdravstvenog veleučilišta Zagrebu.

Kao znak svoje potpore akademskom sportu, predsjednik Milanović prihvatio je pokroviteljstvo nad 22. izdanjem sportske manifestacije „UniSport Finals“ i međunarodnom konferencijom o akademskom sportu koje će se održati u lipnju 2023. godine u Poreču.

Više o osvojenih 14 medalja Sveučilišta u Zagrebu možete pročitati OVDJE.

Hrvatski akademski sportski savez (HASS) je jedna od pet krovnih sportskih organizacija i jedini je nacionalni sportski savez zadužen za studentski sport na razini Republike Hrvatske. Čine ga 21 članica koje zastupaju visokoškolske institucije na teritoriju Republike Hrvatske. HASS je u periodu od 2014. godine do danas razvio sustav rada, organizacije i provedbe natjecanja kao i sustav skrbi za studente sportaše na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini koji se može mjeriti s najmodernijim sustavima studentskog sporta u Europi i svijetu.

Izvor informacija i fotografije: Ured predsjednika Republike HrvatskeTop