Vijest
16.12.2022

FOI proslavio Dan Fakulteta i 60. obljetnicu postojanja

Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu na svečanosti u HNK u Varaždinu, uz prisustvo rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića, visokih uzvanika, akademske zajednice, velikoga broja studenata, nastavnika, djelatnika, gospodarstvenika i partnerskih institucija obilježio je Dan Fakulteta i svoju veliku 60. godišnjicu postojanja, a ujedno i 48. godišnjicu od službenoga osnivanja Fakulteta.

Godine 1962. osnovana je Viša ekonomska škola u Varaždinu koja je bila temelj za osnivanje današnjega Fakulteta organizacije i informatike. Smješten u povijesnoj zgradi nekadašnjeg Isusovačkog kolegija iz 17. stoljeća u centru Varaždina, FOI je prve studente upisivao u I. semestar školske godine 1962./'63., i to one koji su željeli postati stručnjaci za samostalno organiziranje i vođenje složenijih ekonomskih poslova u privredi i javnoj upravi. To je bio  početak organiziranoga obrazovanja studenata u ekonomiji, poslovanju i kasnije informatici na području Varaždina i šire regije, što je velik značaj ako uzmemo u obzir da je informatika bila i u svijetu tek u svojim začecima.

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep u povodu ove obljetnice čestitala je velikom jubileju svim studentima, nastavnicima i djelatnicima koji su dali svoj pečat stvaranju moderne obrazovne institucije, ističući da je IT industrija velika prilika za Hrvatsku te tu FOI ima veliku ulogu. U svom je uvodnom izlaganju dekanica istaknula brojna postignuća kojima se FOI danas može podičiti, prije svega kvalitetnim interdisciplinarnim i moderniziranim studijskim programima u informatici, ekonomiji i poslovanju, zatim stvaranjem izuzetno traženih i visokokvalificiranih kadrova kakvi su danas najtraženiji na tržištu rada, a što je rezultiralo i najvećom potražnjom mladih ljudi za upis FOI-jevih studija ove godine na ljetnom upisnom roku. „Na jedno slobodno mjesto, FOI je ove godine zabilježio interes čak 11 potencijalnih upisnika i maturanata“ - naglasila je.

FOI trenutno provodi 34 međunarodna projekata ukupne vrijednosti 200 milijuna eura. Proširujući svoje vlastite ljudske kapacitete, FOI proširuje i one prostorne, pa je tako na sjednici predstavljen i projekt obnove povijesnog zdanja Vile Oršić u Varaždinu – novog objekta FOI-ja, koji se privodi kraju zahvaljujući ukupnim ulaganjima od 9 milijuna kuna vlastitih sredstava, te sredstava partnerskih IT poduzeća i institucija. Upravo tu gospodarsku suradnju, FOI sustavno njeguje s više od 600 tvrtki, pretežito u IT industriji, a velik zamašnjak razvoju te industrije, posebice ovdje u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, daju studenti FOI-ja, koji i sami vrlo često postaju poduzetnici - istaknuto je na svečanosti.

„FOI pokazuje značajne rezultate među fakultetima, promišljajući unaprijed svoj razvoj, stoga vjerujem da ćemo i na razini Sveučilišta uspjeti staviti njihovo prostorno proširenje, Sveučilišni kampus Varaždin, u strategiju našeg daljnjeg razvoja i razvoja naše sastavnice“ – istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić.

„Kada je prije 60 godina osnovan FOI u Varaždinu, bio je to gotovo revolucionaran iskorak u tadašnjem vremenu, razvijajući nove, moderne i napredne tehnologije. FOI svojim primjerom nastavlja bogatu tradiciju našeg najstarijeg i najvećeg hrvatskog sveučilišta“ – naglasila je izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

„Nezamislivo je donijeti bilo kakvu strategiju razvoja naše županije, bez da je u to uključen FOI. Upravo je FOI utro smjer razvoja naše županije i našeg grada prije 60 godina i na tome im čestitam“ – poručio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Vrijedna iskustva u međunarodnim znanstvenim i komercijalnim projektima omogućila su FOI-ju uspostavu snažne institucijske projektne kulture, razvoj partnerstva s različitim europskim i svjetskim ustanovama, brojnim hrvatskim poduzetnicima, javnim sektorom te državnom upravom“ – poručio je izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

U povodu Dana FOI-ja i njegove 60. obljetnice, dodijeljene su i nagrade, priznanja i zahvalnice nastavnim i nenastavnim djelatnicima, studentima FOI-ja, partnerima i prijateljima. Top