Vijest
05.12.2022

Prvo mjesto za hrvatske robotičare s mentorom - studentom FOI-ja

Hrvatska ekipa je osvojila prvo mjesto na Asia-Pacific cijenjenom natjecanju robotičara u kategoriji RCAP CoSpace Rescue do 12 godina. Mentor pobjedničke ekipe student je Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu Ivan Kolarić.

Da se kod nas dobro radi s mladima potvrda su najnoviji rezultati u kategoriji CoSpace. Hrvatska ekipa je kroz dva kola kvalifikacijska ušla u finale, gdje su se nalazile najjače ekipe svijeta poput Kine, Japana, Južne Koreje, Singapura, Egipta, Indonezije, Irana i SAD-a. U samom finalu virtualnoga simulacijskog "spašavanja žrtve" naša ekipa je osvojila prvo mjesto sa osvojenih 1590 bodova. Natjecanje je koncipirano na način da učenici moraju isprogramirati robota unutar virtualnoga okruženja kako bi se kretao po mapi, prolazio razne prepreke koje mu se nađu na putu i pomoću senzora boje pronalazio crvene, plave i crne kvadratiće koji predstavljaju žrtve. Za svaku pronađenu žrtvu robot dobiva bodove, te ako spasi žrtvu na način da je položi na narančasto polje, ti bodovi se dupliraju.

Natjecanje je bilo održano hibridno, online i uživo, a održalo se u gradu PyeonChang-u u Južnoj Koreji. Nakon dva mjeseca virtualnoga natjecanja na RoboCup Asia – Pacific RCAP 2022. održana je završna ceremonija proglašenja pobjednika. Kako su se za ovo virtualno nadmetanje zadaci dobivali vikendima, vrhunski rad i upornost i ovoga su puta potvrdili da su hrvatski robotičari u svjetskom vrhu.

Naše ekipe su i ovog puta ostvarile odlične rezultate:

1. MJESTO

Ekipa CRO TEAM Primary

Gabrijel KRALJIĆ, Nikša VAUPOTIĆ, Dino FURJAN i Viktor ŽMEGAČ

Mentor: Ivan KOLARIĆ

4. MJESTO 

Ekipa CRO TEAM Secondary

Nino PETEK, Marin ROĐAK, Luka KOLARIĆ i Jerko ĆUBIĆ

Mentor: Ivan KOLARIĆTop