Vijest
01.12.2022

Umjetnička inovacija i pedagogija kreacije: stvaranje zvuka pokretima tijela u svjetlosnom snopu

Studenti Muzičke akademije i studenti plesa Akademije dramske umjetnosti izvest će u petak 2. prosinca 2022. u 19 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu projekt Umjetnička inovacija i pedagogija kreacije: stvaranje zvuka pokretima tijela u svjetlosnom snopu.

Na izvedbi će studenti predstaviti radove s održane jednotjedne radionice čiji su voditelji bili udaraljkaš Jean Geoffroy i audio-inženjer Christophe Lebreton. Njih dvojica umjetnika premijerno će u Hrvatskoj izvesti djelo Light music Thierryja De Meyja.

Sučelje koje su Geoffroy i Lebreton stvorili omogućuje izvođaču da proizvodi zvukove zahvaljujući pokretima svoga tijela kroz svjetlosni snop, kao i da svira, intuitivno i urođeno u svjetlu – svira zvukove kakve bi netko mogao naslikati rukama na platnu. Riječ je o potpuno novom načinu kontrole zvuka pomoću pokreta tijela utjecanjem na širenje svjetlosnog snopa koje potom generira pripremljene sintetizirane ili uzorkovane zvukove. Zahvaljujući tom sustavu moguće je stvoriti nove scenske situacije u kojima se izvođač, glazbenik, plesač, glumac ili cirkuski umjetnik nalazi usred svijetlih prostora, stvarajući tako scenski instrument koji mu omogućuje razviti novi odnos prema zvuku i prostoru.

Udaraljkaš Jean Geoffroy već je više od 30 godina glazbenik istraživač koji propituje odnos pokret - zvuk i današnji položaj izvođača, stvarajući time novu umjetničku i obrazovnu perspektivu. Sudjelovao je na brojnim festivalima diljem svijeta, a predaje na nacionalnim konzervatorijima u Francuskoj.

Audio-inženjer Christophe Lebreton bavi se istraživanjem i razvojem snimanja gesta i proširenjem scene; eksperimentira s tzv. instrumentalnom scenografijom. Zanimaju ga sve izvedbene umjetnosti vezano za njegovo istraživanje i razvoj.Top