Vijest
22.11.2022

Profesorica Danijela Bursać Kovačević s PBF-a među najcitiranijim svjetskim znanstvenicima

Izv. prof. dr. sc. Danijela Bursać Kovačević s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ove se godine našla na listi visoko citiranih svjetskih istraživača.

Riječ je o listi koju jednom godišnje objavljuje Institut za znanstvene informacije Clarivate, a koja prepoznaje iznimne pojedince sa značajnim utjecajem na znanstvenu zajednicu što se očituje u stopi citiranosti njihovih radova. Ova lista se smatra najprestižnijim indikatorom znanstvene kvalitete te obuhvaća znanstvenike koji su u posljednjem desetljeću pokazali izniman i širok utjecaj svrstavajući se na taj način u 1% najboljih istraživača u svojem području. Metodologija se temelji na podacima iz indeksa citiranosi znanstvene baze Web of Science zajedno s analizama koje provode bibliometrijski stručnjaci i znanstvenici za podatke na Institutu za znanstvene informacije u Clarivate-u.

Clarivate je ove godine proširio kvalitativnu analizu popisa visoko citiranih istraživača, kako bi ukazao na sve veću zabrinutost u vezi potencijalnog nedoličnoga ponašanja u znanosti poput plagijata, lažnih recenzija i manipulacija fotografijama. Uz pomoć Retraction Watch-a, bloga koji izvještava o povlačenjima znanstvenih radova, analitičari Clarivate-a su tražili dokaze o potencijalnom nedoličnom ponašanju u svim publikacijama znanstvenika na preliminarnom popisu visoko citiranih istraživača. Istraživači za koje se utvrdilo da su počinili nedolično znanstveno ponašanje isključeni su s popisa visoko citiranih istraživača.

Na ovogodišnjoj listi nalazi se 6938 istraživača iz 69 zemalja, a od istraživača iz Hrvatske, osim profesorice Bursać Kovačević, nalazi se i prof. dr. sc. Predrag Putnik s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever. Što se tiče znanstvenika sa Sveučilišta u Zagrebu koji su se prethodnih godina nalazili na listi riječ je prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta te akademiku Željku Reineru s Medicinskog fakulteta.

Izv. prof. dr. sc. Bursać Kovačević se bavi netermalnim održivim tehnologijama obrade hrane na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prema Google Scholaru ima ukupno 6125 citata u svim publikacijama, od čega 5604 citata u proteklih pet godina te H-indeks 40. Dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2019. godinu i nagrade Tanner Award za koautorstvo u najcitiranijem znanstvenom radu objavljenom u Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety za 2018. Ovogodišnja je dobitnica nagrade za najbolji poster Strawberry tree fruit (Arbutus unedo L.) as a valuable ingredient for functional food production na međunarodnoj konferenciji XXXIV Scientific-Professional Conference - with international participation - Processing And Energy In Agriculture.

Bila je urednica izvanrednih izdanja u časopisima Foods, MDPI i Journal of Food Quality te je članica uređivačkih odbora znanstvenih časopisa LWT Food Science and Technology, Food Chemistry Advances i Pomologica Croatica.

Listu visoko citiranih istraživača za 2022. godinu možete pronaći OVDJE.Top