Vijest
03.10.2022

Svečano otkrivanje skulpture "Spomenik djetetu" u dvorištu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Svečano otkrivanje skulpture "Spomenik djetetu" održat će se u okviru proslave Dana učitelja, u srijedu 5. listopada 2022. u 17.30 sati u dvorištu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Savska 77).

Skulptura je vjerno uvećani rad djevojčice Franke Cindrić, polaznice Dječjeg vrtića Petar Pan u Zagrebu. Odabrana je na natječaju koji se tijekom 2021. godine odvio u sklopu projekta Dijete u središtu, kojim su pozvana djeca iz cijele Hrvatske da oblikuju i prijave svoju skulpturu na zadanu temu. Djevojčica Franka Cindrić je pod vodstvom svoje odgojiteljice Lucije Pejić ideju "Spomenika djetetu" predstavila kroz prikaz troje složne i za igru spremne djece te je taj rad pobijedio na natječaju između stotinjak pristiglih idejnih rješenja. Rad je uvećan i odliven u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u čijoj je organizaciji i postavljen u parku ispred zgrade Učiteljskoga fakulteta. Ovo autentično dječje likovno djelo jedinstven je takav primjer u svijetu kojim Učiteljski fakultet želi ukazati na svoje opredjeljenje da razvoj djeteta kao autentičnoga i slobodnoga bića postane imperativ odgoja i obrazovanja.

Ova skulptura započinje svoj put u javnosti i sasvim je izvjesno da će s vremenom potaknuti mnoge priče, pokoju pjesmu, a možda i rituale. Bit će zanimljivo promatrati kako će zaživjeti u ovom prostoru i kako će utjecati na zajednicu jer javne su skulpture oduvijek imale važnu ulogu u društvu i često su onako šutke postajale nositeljima i simbolima promjena, čuvale kolektivna sjećanja pa i stvarale novu povijest.

Obrazloženje izbora idejnog rješenja za izvedbu "Spomenika djetetu"

Na natječaj raspisan dana 12. travnja 2021. godine za izbor idejnog rješenja Spomenika djetetu, a koji je bio otvoren do 12. lipnja 2021. pristiglo je stotinjak idejnih rješenja iz vrtića i škola diljem Republike Hrvatske. Komisija u sastavu: prof. dr. sc. Siniša Opić, dekan (Učiteljski fakultet), Nina Mia Čikeš, mag. ing. arh. urb., univ.spec.stud.eur., doc. dr. art. Ida Blažičko, akademska kiparica (Akademija likovnih umjetnosti), izv. prof. mr. art. Denis Krašković, akademski kipar, prof. dr. art. Antonija Balić, akademska kiparica (Učiteljski fakultet) 30. lipnja je dugotrajnim vijećanjem izabrala rad koji će se izvoditi u bronci i koji će biti postavljen ispred zgrade Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izabran je rad koji je izradila djevojčica Franka Cindrić, polaznica Dječjeg vrtića Petar Pan u Zagrebu pod vodstvom svoje odgojiteljice Lucije Pejić. Svi radovi su bili prekrasni i s ljubavlju oblikovani (onako kako to samo djeca znaju) i teško je bilo donijeti odluku, no na kraju smo izabrali rad koji najuspješnije predstavlja dječju iskrenost, igru, radost i zajedništvo.

 Top