Vijest
26.09.2022

10. obljetnica djelovanja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu

Koncert u povodu obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u srijedu 28. rujna 2022. u 17.30 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 12, Zagreb.

Na svečanom koncertu koji se organizira u povodu 10. obljetnice djelovanja Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu nastupit će Xiaomei Deng International Ensemble, koji predvodi kineska umjetnica Deng Xiaomei, te pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, koji će izvesti tradicionalne kineske skladbe u vlastitom aranžmanu.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, prorektore i dekane fakulteta i akademija, svečanom koncertu nazočit će izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje, veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Qi Qianjin te drugi gosti i uzvanici.

Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu sveučilišni je obrazovni centar osnovan s ciljem promicanja kineskoga jezika i kulture te jačanja gospodarskih veza između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Sveučilište u Zagrebu i Šangajsko sveučilište za međunarodno poslovanje i ekonomiju osnovali su prvi i jedini Konfucijev institut u Hrvatskoj sa svrhom izgradnje kvalitetnije obrazovne suradnje između Hrvatske i Kine, poučavanja i popularizacije kineskoga jezika, unaprjeđenja međusobnoga razumijevanja i prijateljstva te kao potporu Sveučilištu i drugim hrvatskim institucijama u suradnji s Kinom.

Institut je službeno otvoren 13. svibnja 2012., na dan obilježavanja 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Tijekom 10 godina djelovanja Instituta, kineski jezik poučavalo je više od 100 kineskih profesora na više od 30 nastavnih lokacija u osam hrvatskih gradova. Jezične programe Instituta prošlo je gotovo 10 000 polaznika iz svih dijelova Hrvatske i iz inozemstva.

PROGRAMTop