Vijest
14.09.2022

Izložba apstraktne fotografije "Krajolici bijega / Escape Landscapes"

Izložba apstraktne fotografije pod nazivom "Krajolici bijega / Escape Landscapes" nagrađivane autorice izv. prof. dr. sc. Maje Strgar Kurečić s Grafičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održava se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu od 10. do 30. rujna 2022. Ova djela spadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije, a izložba se sastoji od četrdeset originalnih fotografija velikog formata (34 fotografije dimenzija 70/100 cm, odnosno 6 fotografija 100/150 cm).

Radi se o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika koji je istovremeno vrlo osoban i moćan. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda fokusiran na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike.

Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti (non-objectiv art) i apstraktni krajolik. Fotografijom bilježi krajolike bijega i na suptilan, ekspresionistički način, snima kritiku modernog društva i komponira mistične prostorne metafore.

Izložba se izvodi u sklopu programa međumuzejske suradnje u kojem će Gradski muzej Varaždin, Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, Gradski muzej Virovitica i Muzej grada Koprivnice kao nositelji događanja predstaviti apstraktne umjetničke fotografije spomenute autorice.

Suorganizator je Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kustosica izložbe je Draženka Jalšić Ernečić.

Više možete pročitati OVDJE.Top