Vijest
05.09.2022

Sveučilište u Zagrebu u nedjelju će dobiti novih 310 doktora znanosti i umjetnosti

U nedjelju 11. rujna 2022. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u 10 i 14 sati, održat će se dvije svečane promocije doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Rektor prof. dr. sc. Damir Boras promovirat će novih 310 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom prve svečanosti bit će promovirano 154 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 156.

U skladu s protokolom dviju promocija, svečana povorka prorektora i dekana predvođena rektorom kretat će se od 9.35 do 9.45 sati i od 13.35 do 13.45 sati od zgrade Sveučilišta u Zagrebu prema zgradi Hrvatskoga narodnoga kazališta. Tijekom kretanja povorke kratkotrajno će biti obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske.

Promocije će započeti svečanim ulaskom rektora, prorektora i dekana na pozornicu HNK-a, nakon čega će biti intonirana himna Republike Hrvatske. Na svečanosti će uslijediti govor rektora prof. dr. sc. Damira Borasa.

Nakon što kandidati, odjeveni u svečane toge, izgovore tekst prisege i rektor ih proglasi doktorima znanosti i umjetnosti, prebacit će kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime će i simbolično ući u novo i više akademsko zvanje.

Na svečanostima će uslijediti uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti će završiti akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Očekuje se da će svečanim promocijama doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu nazočiti brojni visoki gosti i uzvanici.Top