Vijest
21.07.2022

Zagrebačko sveučilište ponovo među najprestižnijima u svijetu

Najpoznatije međunarodno rangiranje, tzv. Šangajska lista i ove je godine objavila Global Ranking of Academic Subjects (GRAS), ljestvicu najboljih svjetskih sveučilišta prema određenim znanstvenim disciplinama na kojoj je Sveučilište u Zagrebu ponovo rangirano u čak 12 kategorija.

Sveučilišta su rangirana u 54 različite discipline u prirodnim znanostima, inženjerstvu, biološkim, medicinskim i društvenim znanostima. Kriteriji za ovo rangiranje su broj objavljenih znanstvenih radova u visoko rangiranim časopisima (Q1), citiranost s obzirom na disciplinu, međunarodne suradnje, dobivene prestižne nagrade unutar pojedinih disciplina te broj znanstvenih radova u najprestižnijim časopisima prema Shanghai Ranking’s Academic Excellence Survey.

Sveučilište u Zagrebu je ponovilo svoj prošlogodišnji uspjeh rangiravši se u 12 različitih disciplina.

Najbolji rezultat ostvaren je u Pomorskom inženjerstvu (44. mjesto). Slijedi Prehrambena znanost i tehnologija (101.-150. mjesto), Menadžmentu u ugostiteljstvu i turizmu (201.-300. mjesto) te Veterinarska znanost i Stomatologija, dvije nove discipline u kojima je Sveučilište u Zagrebu rangirano prvi put, također u kategoriji 201.-300. mjesta. U kategoriji 301.-400. mjesta nalaze se Matematika, Javno zdravstvo, Medicinska tehnologija te Psihologija, koja je napredovala u odnosu na lani za sto mjesta. U kategoriji 401.-500. mjesta nalaze se Biotehnologija, Klinička medicina i Farmacija.

Osim Sveučilišta u Zagrebu rangirano je i Sveučilište u Splitu u disciplinama Fizika (201.-300. mjesto) i Biologija (301.-400. mjesto).

Ovogodišnji Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) još jednom potvrđuje titulu Sveučilišta u Zagrebu kao najprestižnijeg hrvatskog sveučilišta te jednog od vodećih u regiji po kriteriju znanstvene kompetitivnosti i međunarodne prepoznatljivosti.

gras 2022Top