Vijest
24.05.2022

Predstavljanje knjige "Kineska mudrost u izričaju Xi Jinpinga"

Svečano predstavljanje knjige "Kineska mudrost u izričaju Xi Jinpinga" održat će se u četvrtak 26. svibnja 2022. u 11 sati u auli Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14). Knjiga "Kineska mudrost u izričaju Xi Jinpinga" donosi dijelove iz 35 govora kineskoga predsjednika Xi Jinpinga iz serijala koji se prikazivao 2018. godine na Kineskoj središnjoj televiziji za 441 milijun gledatelja.

Knjiga je podijeljena na 12 dijelova, a riječ je o analizi klasičnih aluzija kineskoga predsjednika Xi Jinpinga koja pruža jedinstven i zanimljiv pogled na današnju Kinu kao zemlju koja se miri s kulturnim tradicijama, književnom baštinom i drevnom filozofijom što ih je svojedobno odbacivala u ime napretka.     

„Obrazovanje i tradicija, na koju se u Kini nekoć gledala poprijeko, danas se smatraju važnim preduvjetima za sadašnji i budući razvoj zemlje. Pored učenih objašnjenja i analiza klasičnih aforizama, knjiga obiluje prispodobama o životu Xi Jinpinga te o tome kako je kao mladić, ali i vođa, riječi kineskih filozofa i vladara provodio u djelo.“, ističe se u predgovoru knjige, čiji je nakladnik Hrvatska sveučilišna naklada.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, na predstavljanju knjige govorit će veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Nj. E. Qi Qianjin, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, mag. prim. educ., izaslanik predsjednika Vlade RH te direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić.Top