Vijest
23.05.2022

Izložba "Priča o kravati" na Sveučilištu u Zagrebu

Svečano otvaranje izložbe "Priča o kravati" održat će se u srijedu 25. svibnja 2022. u 12 sati u vestibulu Sveučilišta u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 14).

Izložbu "Priča o kravati" zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu, Academia Cravatica i Muzej kravate, a govori o prožimanju dvaju važnih hrvatskih civilizacijskih i kulturoloških  simbola kakvi nedvojbeno jesu kravata i Sveučilište u Zagrebu.

Riječ je o zajedničkom postavu sastavljenom od dviju cjelina. U okviru prve cjeline, na izložbi se predstavlja povijest kravate i njezinih simboličkih i kulturoloških vrijednosti te funkcija u različitim identitetima (osobnim, hrvatskim, europskim) od nastanka u Hrvatskoj pa do današnjih dana. U okviru druge cjeline, Sveučilište u Zagrebu donosi prikaze načina na koje je kravata tijekom povijesti bila uklopljena u sveučilišne svečanosti te kako su taj simbol nosili profesori i studenti Sveučilišta u Zagrebu u različitim sveučilišnim prigodama.

“Kravata i Sveučilište u Zagrebu nacionalni su i svjetski simboli svaki na svoj način, te ih povezuje činjenica da su i vršnjaci. Nastala i učvorena u Hrvata, prepoznata u Francuskoj, kravata je svoju svjetsku premijeru imala na ljetni solsticij 21. lipnja  1667., kada ju je kralj Luj XIV zavezao oko vrata u stilu 'a la Cravat'. Dvije godine kasnije, 23. rujna 1669., diplomom kralja Leopolda I. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu“, ističe se u materijalima koji prate izložbu Priče o kravati.

Izložbu čini šesnaest panoa na kojima posjetitelji mogu dobiti uvid u priču o podrijetlu, nastanku i svjetskoj afirmaciji kravate, te dodatnih pet panoa koji prikazuju neraskidivu povezanost suvremenoga Sveučilišta u Zagrebu i kravate od sredine 19. stoljeća do danas.

Izložba se organizira u godini u kojoj se obilježava 400. obljetnica nastanka prvoga portreta s kravatom na svijetu. Nastao 1622. godine, portret prikazuje Ivana Gundulića, znamenitoga hrvatskoga baroknoga pjesnika iz Dubrovnika, s kravatom oko vrata.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, u prigodi svečanoga otvaranja izložbe nazočnima će se obratiti ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić. 

Također, za potrebe izložbe, simbolične kravate bit će zavezane na spomenike ispred zgrade te u auli Sveučilišta u Zagrebu. Crvenu kravatu dobit će i čuvena skulptura Ivana Meštrovića Povijest Hrvata.

Izložba je i homage njezinu izvornom autoru gospodinu Nikoli Albanežeu, koji je preminuo početkom ove godine.

Izložba Priča o kravati ostaje otvorena u vestibulu Sveučilišta u Zagrebu do 8. lipnja 2022.Top