Vijest
10.05.2022

11. D-fest virtualno 12. i 13. svibnja 2022.

11. D-fest – skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata – održat će se virtualno, 12. i 13. svibnja 2022. u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

"Suradnja u digitalizaciji građe" kao središnja tema ovogodišnjeg D-festa potaknuta je trenutačno najvećim nacionalnim suradničkim projektom digitalizacije – e-Kultura. Riječ je o projektu kojemu je cilj potaknuti digitalizaciju građe, provesti integraciju digitalnoga sadržaja i dostavu metapodataka Europeani kao dio promocije hrvatske kulturne baštine, ali i osigurati zaštitu digitalne kulturne baštine u središnjem sustavu Ministarstva kulture i medija.

D-fest se ove godine nastavlja baviti pitanjima korištenja digitalizirane građe u obrazovanju i znanosti – područje digitalne humanistike donosi niz zanimljivih projekata u kojima se očituje važnost dostupnosti otvorenih podataka i razvoja alata za njihovo istraživanje, obradu i interpretaciju. 

PROGRAM

Na skupu će sudjelovati i djelatnici Sveučilišta u Zagrebu:

Radovan Vrana (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu):
Digitalne knjižnice kao podrška e-učenju

Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska / Sveučilište u Zagrebu):
WAAT projekt – učenje o baštini i digitalne platforme

Tatijana Petrić, Branka Marijanović (Središnji ured za koordinaciju knjižnica Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu):
Virtualne zbirke Sveučilišta u Zagrebu – Vizbi. UNIZG

Vilena Vrbanić (Knjižnica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu):
Zaštita, očuvanje i ponovna vidljivost hrvatske glazbene periodike iz prve polovine 20. stoljeća: digitalizacija časopisa Grlica i Proljeće

Ana Barbarić (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu):
Projekt Hrvatski iseljenički tisak – suradnjom do digitalizacije publikacija hrvatskih iseljenika

Tatijana Petrić, Koraljka Kuzman Šlogar (Središnji ured za koordinaciju knjižnica Sveučilišta u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku):
DARIAH registar: primjer evidencije knjižnica u Hrvatskoj
Sveučilište u Zagrebu je partner dariah.hr, međunarodne konferencije koja je dio paneuropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti DARIAH-EU. Hrvatska je jedna od 15 zemalja osnivačica tog konzorcija. Djelatnice Sveučilišta Tatijana Petrić i Vlatka Lemić sudjeluju u izgradnji hrvatskoga registra.

Bernarda Kos, Ladislav Cvetko, Ljiljana Hajdin (Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu):
Virtualna izložba Prof. dr. sc. Miroslav Žugaj, profesor emeritus: život i djelo

Ružica Pepelko, Goran Zlodi, Ivanka Maroević (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Link2 d.o.o):
Virtualna izložba Danteova Božanstvena komedija u crtežima Mirka Račkog / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU

Sudjelovanje na 11. D-festu je besplatno.Top