Vijest
03.05.2022

UNIC: posjet Erasmus izaslanstva Sveučilištu u Zagrebu

Krajem travnja 2022. u dvodnevnom je posjetu Sveučilištu u Zagrebu boravilo izaslanstvo Erasmus sveučilišta iz Rotterdama, predvođeno predsjednikom Sveučilišta Erasmus - profesorom Edom Brinksmom i koordinatorom UNIC saveza - profesorom Peterom Scholtenom. Profesor Brinksma tom se prilikom susreo s aktualnim rektorom prof. dr. sc. Damirom Borasom i novoizabranim rektorom prof. dr. sc. Stjepanom Lakušićem, te sa članovima UNIC koordinacijskog tima na čelu s voditeljem UNIC-a za Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivanom Koprićem, također dekanom Pravnoga fakulteta.

S obzirom na važnost razvoja suradnje osam sveučilišta i gradova u kojima ova sveučilišta djeluju, izaslanstvo Erasmus sveučilišta sastalo se i s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem i drugim predstavnicima Grada. Razgovaralo o važnosti povezivanja gradova sa sveučilištima te su predstavljena iskustva suradnje između Erasmus Sveučilišta i grada Rotterdama. Poseban je naglasak stavljen na promociju angažiranih istraživanja koja odgovaraju na pitanja koja su relevantna za društvo i zajednicu te imaju direktnu primjenu na širu društvenu zajednicu.

U utorak, 26. travnja, održan je sastanak predstavnika katedri za upravnu znanost, za upravno pravo i za financijsku znanost i financijsko pravo s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s eminentnim profesorom javne uprave Arwinom van Buurenom. Profesor van Buuren je ujedno i osnivač i akademski direktor Erasmus Governance Design Studio koji je uključen u razne eksperimentalne istraživačke projekte usmjerene na razvoj metodologije dizajna za javnu upravu. Na sastanku su identificirani zajednički istraživački interesi te raspravljeni mogući oblici suradnje dvaju sveučilišta u području javne uprave.

Dan kasnije održan je sastanak Erasmus delegacije i članova UNIC koordinacijskoga tima Sveučilišta u Zagrebu s nekolicinom studenata koji su aktivno uključeni u UNIC aktivnosti. Svrha sastanka bila je raspraviti dosadašnja iskustva u pogledu promocije UNIC aktivnosti među studentskom populacijom. Vrlo konstruktivan razgovor rezultirao preporukama za daljnje aktivnosti na promociji UNIC-a. Delegacija Erasmus sveučilišta održala je i važan sastanak s upravom Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je nositelj pripreme združenog UNIC studija Superdiversity Classroom za Sveučilište u Zagrebu.

Liesbeth Noordegraaf-Eelens, profesorica transformativnoga akademskoga obrazovanja na Sveučilištu Erasmus susrela se s predstavnicima  Akademije dramskih umjetnosti, profesorom Goranom Pavlićem, prodekanom i doc. dr. sc. Ivom Hraste Sočo.

Voditeljica međunarodnoga ureda Erasmus sveučilišta Martine Wieringa susrela se s voditeljicom Središnjeg ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu Brankom Roščić, dr. phil., kao i s voditeljima međunarodnih ureda sastavnica i prodekanima za međunarodnu suradnju. Na sastancima su iznesena iskustva u pogledu mobilnosti studenata i osoblja i raspravljene mogućnosti za intenzivniju suradnju sastavnica Sveučilišta Erasmus i Sveučilišta u Zagrebu.Top