Vijest
07.02.2022

Na vječni počinak ispraćen Zvonimir Šeparović - cijenjeni hrvatski političar i pravnik te bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu

U subotu 5. veljače 2022. u 14 sati u krematoriju na Mirogoju svečano je ispraćen na vječni počinak dugogodišnji profesor kaznenoga prava i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, cijenjeni diplomat i političar, professor emeritus Zvonimir Šeparović (14. 9. 1928. - 30. 1. 2022.)

Diplomirao je 1953. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doktorirao 1966. na Sveučilištu u Ljubljani. U pravosuđu je radio do 1961., kada prelazi na Pravni fakultet. U zvanje redovitoga profesora izabran je 1979. godine. Usavršavao se u Austriji, SAD-u i Njemačkoj. Na Pravnom fakultetu obnašao je dužnost prodekana i dekanaRektorsku dužnost preuzeo je 24. veljače 1989., a mandat je završio 24. travnja 1991., upravo u godinama kada se stvarala politički samostalna Republika Hrvatska. Za njegova rektorskoga mandata obilježena je 320. obljetnica osnutka Sveučilišta, u jesen 1989., kada je potaknuto i osnivanje AMAC-a, udruge bivših studenata odnosno alumna. Uspostavljena je suradnja s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, vraćen je rektorski lanac, započele su demokratske promjene.

Nakon rektorskoga mandata ušao je u politiku i diplomaciju. Upravo Sveučilište u Zagrebu iznjedrilo je i dalo našoj diplomaciji inteligentne i sposobne ljude koji su Hrvatsku doveli do međunarodnoga priznanja, a poslije i članstva u Europskoj uniji. Prof. emer. Zvonimir Šeparović bio je prvi u nizu postavši ministar vanjskih poslova 1991. u Vladi nacionalnoga jedinstva pod vodstvom Franje Gregurića i ministar pravosuđa 1999. godine. Bio je veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, suutemeljitelj i predsjednik Svjetskoga žrtvoslovnoga društva. Predavao je na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku te na više poslijediplomskih studija u Zagrebu i Rijeci.

Govor rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa na ispraćaju

Posljednji put u javnosti pojavio se prije dva tjedna na predstavljanju knjige Diplomatski pečat - sasvim osobno, koje je organiziralo Sveučilište u Zagrebu 14. siječnja 2022. 

Zvonimir Separovic

separovic_zvonimir

Izvor: NovaTV

U počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu izabran je 1998. godine.

Iz Zapisnika  svečane sjednice Senata  u ak.god. 1998/1999., održane u auli Sveučilišta u 11 sati, na Dan Sveučilišta-Dies Academicus-3.11.1998.

...U ime umirovljenih profesora rektoru i Senatu zahvalio se prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović. Izrazio je zahvalnost Sveučilištu što svojim umirovljenim profesorima priznaje doprinos napretku i boljitku, zahvalnost narodu iz kojega su potekli i kojemu pokušavaju vratiti nešto od onoga što im je dao Bog i zahvalnost za svaku prigodu da djeluju u okviru Sveučilišta koje ostaje njihova prva ljubav.

Vječna mu slava i hvala!Top