Vijest
09.02.2022

Predstavljena knjiga "Inovacije Sveučilišta u Zagrebu"

U utorak 8. veljače 2022. u Hrvatskoj gospodarskoj komori održano je svečano predstavljanje knjige Inovacije Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanje knjige održano je u okviru tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske.

Knjiga objedinjuje prikaze inovativnih rješenja, projekata i patenata sastavnica, odnosno znanstvenika, profesora i istraživačkih timova Sveučilišta u Zagrebu, koji su predstavljeni i nagrađeni na sajmovima inovacija.

Rezultat je to mapiranja inovacijskoga potencijala sastavnica Sveučilišta u Zagrebu i omogućuje upoznavanje znanstvene i stručne javnost te gospodarskih subjekta s istraživačkim i stručnim radom Sveučilišta u Zagrebu, koje u sebi nosi inovacijski potencijal. Urednici su prof. dr. sc. Klaudio Pap s Grafičkoga fakulteta i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. Knjiga je nastala kao jedna od aktivnosti koje je pokrenulo Povjerenstvo za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

U knjizi svi zainteresirani mogu pronaći informacije o ključnim prednostima koje pojedina inovacija može donijeti korisnicima. Također, uz podatke o potencijalnim ciljanim tržištima te mogućim područjima primjene pojedine inovacije, knjiga čitateljima nudi i podatke o trenutačnom stupnju razvoja inovacije (teorijska ideja / funkcionalni laboratorijski prototip / industrijski prototip / gotov proizvod). Ako je za inovaciju pokrenuta ili završena zaštita intelektualnoga vlasništva, čitatelj će u knjizi pronaći i broj patenta ili patentne prijave ili prijavu za zaštitu nekog drugoga oblika intelektualnoga vlasništva (npr. žig, industrijski dizajn). Knjiga predstavlja prvi korak u stvaranju tzv. burze inovacija, koja bi mogla osigurati veću vidljivost inovacijskoga potencijala Sveučilišta u Zagrebu u gospodarskom sektoru.

Skup je započeo uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega su se nazočnima obratili dvojica urednika knjige: prorektor prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga i prof. dr. sc. Klaudio Pap. Skup je vodio prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti i predsjednik Povjerenstva za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U drugom dijelu tribine predstavljeni su primjeri dobre prakse suradnje gospodarskih subjekata s fakultetima Sveučilišta u Zagrebu (Podravka d. d., HSTEC d. d., Petrokemija  d. d., Beton Lučko d. o. o.).

Tribinu Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, u partnerstvu s Udrugom inovatora Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.

Više možete pročitati na UNIVERSITAS PORTALUTop