Vijest
31.01.2022

Objavljen cMOOC o primjeni "chatbotova" u obrazovanju u sklopu Erasmus+ projekta EDUBOTS

Razgovorni agenti (engl. chatbots) uspješno se primjenjuju u visokoškolskom obrazovanju te se najčešće koriste za poboljšanje komunikacije između studenata i nastavnika i poticanje aktivnijega sudjelovanja studenata na predmetima, pogotovo u hibridnom i online okruženju.

Ako želite saznati nešto više o navedenoj temi i steći nova znanja, pozivamo vas da se priključite na online tečaj (cMOOC) koji je objavljen u  završnoj fazi Erasmus+ projekta Best practices of pedagogical chatbots in higher education – Edubots, koji se provodi na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) Sveučilišta u Zagrebu. Online tečaj je u potpunosti besplatan, a osmišljen je tako da njegovom sadržaju mogu doprinijeti svi zainteresirani iz akademske i znanstvene zajednice.

Poveznica za pristup cMOOC-u dostupna je OVDJE.

U cMOOC-u kroz nekoliko poglavlja sadržane su najbolje prakse i znanje povezano s chatbotovima stečena tijekom protekle dvije godine u visokom obrazovanju u Europi, ali i smjernice kako implementirati chatbotove (razgovorne agente) u budućnosti.

U prvom dijelu online tečaja opisana je svrha EDUBOTS projekta, ishodi učenja te kako se priključiti online zajednici Edubots nastavnika i stručnjaka u chatbot aplikaciji Differ.

Nakon pregleda povijesti razgovornih agenata u drugoj sekciji, u najopsežnijem dijelu cMOOC-a, Chatbots in Education možete upoznati chatbota BO i Hubert čije su se funkcionalnosti razvijale tijekom projekta. Iz iskustava europskih nastavnika i znanstvenika saznajte kako prevladati izazove koji se javljaju kod implementiranja chatbtova, no i kako to izgleda iz studentske i nastavničke perspektive. U ovom dijelu možete pronaći puno praktičnih savjeta kako uspješno koristiti chatbotove u nastavi.

U sekciji How chatbots work in real academic settings? istražite najbolju praksu kroz sažet prikaz znanstvenih radova koji su objavljeni tijekom projekta, ali i kako implementirati chatbot rješenja u tehničkom smislu.

Na kraju valja istaknuti da svoj doprinos sadržaju i kvaliteti cMOOC-a možete dati i sami – uploadajte zanimljive članke ili poveznice na videe, podijelite Vaša iskustva ili komentare u sekciji Crowdsourcing community insights.

Više o samom EDUBOTS projektu možete saznati na službenoj stranici projekta: https://www.edubots.eu/, a cMOOC-u možete pristupiti ovdje.Top