Vijest
13.12.2021

"Filozofski za 21. stoljeće u kontekstu EU projekata"

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 29. studenoga 2021. održana je manifestacija Filozofski za 21. stoljeće u kontekstu EU projekata, organizirana u okviru Dana otvorenih vrata EU projekata koje provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske uz podršku Europske komisije.

Cilj manifestacije bio je predstaviti doprinos međunarodnih projekata pozitivnim promjenama u znanstveno-nastavnom radu na Filozofskom fakultetu, kao i u društvu općenito.

„Filozofski je ovim događanjem povećao vidljivost međunarodnih projekata koji se provode na Fakultetu, a ujedno podcrtao važnost povezivanja istraživanja i sveučilišne nastave“, smatra prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević.

Na manifestaciji je prisustvovalo 200 sudionika online te 50-ak uživo.

„Ovo događanje je bila odlična prilika za upoznavanje s aktualnim projektima u polju društvenih i humanističkih znanosti jer je na jednom mjestu okupilo akademsku zajednicu, vrhunske stručnjake i znanstvenike, predstavnike državnih institucija i studente“, dodala je koordinatorica projekata Ureda za znanost i projekte Filozofskog fakulteta Sofija Stanić.

FFZG_projekti_2021

Program događanja bio je podijeljen na tri dijela. U izlagačkoj sesiji s temom "Studijski programi za 21. stoljeće" predstavljeni su projekti usmjereni na razvoj novih i unapređenje postojećih studijskih programa, financirani iz ESF-a i programa Erasmus+, a u sesiji "Znanost za 21. stoljeće" znanstveni projekti financirani iz EU fondova i projekti usmjereni na razvoj znanstvene infrastrukture. Na "Sajmu projekata" posjetitelji su, pak, mogli dobiti detaljne informacije o projektima koji se trenutno provode na Filozofskom fakultetu te čuti iskustva njihovih voditelja i suradnika.

Izv. prof. dr. sc. Dragan Bagić, voditelj dvaju uspješnih projekata financiranih iz fondova ESF-a unutar Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.", smatra da projekti financirani iz fondova EU omogućavaju Filozofskom Fakultetu velike iskorake u pogledu razvoja novih studijskih programa i unapređenju postojećih, kao i u stvaranju znanstvene infrastrukture za znatno poboljšanje kvalitete i razine znanstvenih istraživanja.

"Kroz projekte koje trenutno provodimo razvijamo niz novih vrlo modernih studijskih programa koji će, nadamo se, privući i strane studente. A znanstvena infrastruktura koju razvijamo učinit će nas poželjnim partnerima za prijavu novih projekata najboljim svjetskim sveučilištima i institutima. Sigurni smo da kroz ove projekte radimo iskorake za 21. stoljeće", smatra profesor Bagić.

"Sudeći po reakcijama sudionika, događanjem smo uspjeli potaknuti produktivnu raspravu o tome kakav bi trebao biti Filozofski za 21. stoljeće, ali i motivirati buduće prijavitelje za nove uspješne projektne pothvate", zaključila je prodekanicaTop