Vijest
10.12.2021

Agronomski fakultet domaćin konferencije "Digitalna poljoprivreda"

Treće izdanje konferencije "Digitalna poljoprivreda" održano je 8. prosinca 2021. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Konferencija je održana u hibridnom obliku; uživo je prisustvovalo više od 50 studenata i nastavnika s Agronomskoga fakulteta i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te 150 sudionika putem Zoom platforme.

Nakon uvodnih riječi dekana Agronomskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivice Kisića, prorektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenka Šimprage te predsjednika Organizacijskoga odbora Danijela Koletića, Konferenciju je svečano otvorila ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković. Ministrica je istaknula kako Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske predano radi na digitalnoj transformaciji kroz modernizaciju informacijskih sustava i stvaranje novih digitalnih alata.

Navela je kako je cilj Ministarstva jasnija, brža i efikasnija komunikacija te administrativno rasterećenje. Sudionike Konferencije je posebno zainteresirala objavom da u okviru Nacionalnoga plana oporavka i otpornosti Ministarstvo ulaže 77 milijuna kuna za uspostavu digitalnih javnih usluga, poticanje pametne poljoprivrede te sustav sljedivosti.

AGR_Konferencija_Inspiriramo poljoprivredu_2021

Konferencija se održala u 4 tematska sklopa:

Što očekuje Hrvatsku u digitalnoj poljoprivredi?
Hrvatska i digitalna poljoprivreda - javni i privatni sektor
Međunarodni primjeri iz prakse na području digitalne poljoprivrede
Akademska zajednica, studenti i digitalna poljoprivreda

Prvo predavanje naziva "Inovacije u poljoprivredi od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske" održao je državni tajnik u Ministarstvu Zdravko Tušek, a drugo predavanje pod nazivom "Ključne poruke za važnost učenja i transformaciju na području digitalne poljoprivrede" putem Zooma održala je predsjednica Saborskoga odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

U drugom tematskom dijelu naziva "Hrvatska i digitalna poljoprivreda: javni i privatni sektor" izlagali su: Zvjezdana Blažić iz tvrtke Geja savjetovanja d.o.o., Hrvoje Radić, voditelj poslovanja Agrivi d.o.o., Emil Tuk, pomoćnik pročelnika Gradskoga ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Tomislav Sviličić, voditelj poslovnoga razvoja u GDi Group.

Treći tematski sklop "Međunarodni primjeri iz prakse na području digitalne poljoprivrede" održao se na engleskom jeziku čime je konferencija dobila međunarodni karakter. Gosti i predavači bili su: veleposlanik republike Češke Nj. E. Milan Hovorka, Jan Stuchlik, voditelj prodaje Workswell Prague, Martin Kapso i Kornel Cziria iz SkyMaps iz Brna. Gosti iz Italije bili su veleposlanik Talijanske Republike Nj. E. Pierfrancesco Sacco i dr. Cosmo Pepe, direktor marketinga tvrtke  Soonapse.

U ime Veleposlanstva Republike Austrije u Republici Hrvatskoj putem Zoom-a javio se Nj. E. dr. Josef Markus Wuketich. Predavanja su još održali: Chris Howarth, globalni direktor prodaje Smaxtech-a, Sophie Fletzer, konzultantica za inovacije Grainlane i Franc Bogovič, zastupnik u Europskom parlamentu.

U četvrtoj tematskoj cjelini "Akademska zajednica, studenti i digitalna poljoprivreda" predavanja su održali: Marija Tomić, mag. ing. geod. et geoinf., čije je predavanje nosilo naziv "Aplikacija koja se bazira na podatcima Copernicus sustava za opažanje Zemlje", izv. prof. dr. sc. Ivan Plaščak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koji je održao predavanje pod nazivom "Edukacijsko-istraživački poligon za preciznu poljoprivredu: case study" te doc. dr. sc. Hrvoje Kutnjak s Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s predavanjem "Umjetna inteligencija u poljoprivredi".

Konferencija je završila okruglim stolom na temu "Mladi poljoprivrednici i digitalna poljoprivreda - potrebe i izazovi" koji je moderirala Aleksandra Gečević, mag. edu. soc. iz Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje Agronomskoga fakulteta.

Sudionici okruglog stola bili su:
Lovro Ivančić - student specijalističkoga diplomskog stručnog studija "Poljoprivreda, usmjerenje Održiva i ekološka poljoprivreda" na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima
Ana Šunić - studentica prve godine diplomskoga studija "Digitalna poljoprivreda" na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek
David Vučina - student druge godine diplomskog2 studija "Poljoprivredna tehnika", usmjerenje "Mehanizacija" Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Marko Zorica - diplomirao na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, student poslijediplomskoga doktorskog studija na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek na smjeru "Agrokemija"

Studenti su kroz okrugli stol istaknuli su kako je digitalna poljoprivreda ključ opstanka poljoprivrede i privlačenja mladih za to zanimanje. Složili su se kako su oni nova generacija poljoprivrednika, koja će uz znanja koja imaju, uvesti digitalnu poljoprivredu na velika vrata. Kako bi u tome uspjeli zaključili su da je potrebna suradnja Ministarstva poljoprivrede, akademske zajednice i realnog sektora.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a u suorganizaciji Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i agencije Apriori World pod motom "Inspiriramo poljoprivredu".Top