Vijest
09.12.2021

Održana tribina "Inovacije i transfer tehnologije u društvenom i humanističkom području"

U srijedu 8. prosinca 2021. u 12 sati, u Dvorani D7 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održana je tribina pod nazivom "Inovacije i transfer tehnologije u društvenom i humanističkom području".

Cilj je tribine bio predstaviti potencijal sastavnica društvenoga i humanističkoga područja Sveučilišta u Zagrebu i pridonijeti planu da Sveučilište svojim inovativnim proizvodima ojača suradnju s gospodarskim sektorom te dodatno potakne poduzetničke djelatnosti svojih studenata.

Okupljene je, između ostalih, posebno pozdravio izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić, nedavno izabrani novi dekan Filozofskoga fakulteta. Istaknuo je da ovaj fakultet njeguje dugogodišnju tradiciju upotrebe tehnike i tehnologije u društveno-humanističkom području, a naročito je pohvalio inovatore, odnosno profesore s Filozofskoga koji su nedavno nagrađeni na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2021.

O brojnim mogućnostima primjene tehnologije i inovacija govorio je i zagrebački rektor prof. dr. sc. Damir Boras, objasnivši da su upravo društvene znanosti temelj države, alat da spoznamo svoju budućnost i razumijemo svoju povijest. "Stoga je jedna od važnih misija Sveučilišta u Zagrebu upravo transfer tehnologija i inovacije u društvenom i humanističkom području", kazao je rektor.

Predsjednik udruge Inovatora Hrvatske i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga napomenuo je da su u proteklih sedam godina sastavnice zagrebačkoga Sveučilišta primile čak 220 nagrada za inovacije na sajmovima diljem svijeta.

Akademik Leo Budin pozdravio je organizaciju i realizaciju ovakve tribine te se našalio da HAZU već 20 godina piše deklaracije i razne papire o važnosti znanja i obrazovanja, međutim „te naše papire ionako nitko ne čita“. Ipak, najavio je da Akademija upravo priprema još jednu Izjavu o važnosti znanja, inovacija i primjena znanja u provođenju Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Uvodno izlaganje pod nazivom "Akademsko poduzetništvo i zaštita intelektualnoga vlasništva" na tribini održala je izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je uslijedilo predstavljanje triju nagrađenih inovacija Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2021.

filozofski_tribina_matanovac

Prof. dr. sc. Hrvoje Staničić objasnio je sustav za očuvanje vjerodostojnosti digitalno potpisanih dokumenata TrustChainModel integracije djece izbjeglica IRCiS predstavila je izv. prof. dr. sc. Margareta Jelić, a o Multikanalnoj bazi podataka za analizu globalnih kinematskih uzoraka u govoru KROKO predstavio je izv. prof. dr. sc. Marko Liker.

filozofski_tirbina_inovatori

Program tribine završio je sadržajnom raspravom sudionika.

Skup Inovacije i transfer tehnologije u društvenom i humanističkom području jedno je od događanja koje se organizira u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. U okviru tribine održan je niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica radi poticanja i popularizacije ideje o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva koji će Hrvatskoj omogućiti brži gospodarski razvoj.Top