Vijest
02.12.2021

Deset godina mrežnoga tečaja hrvatskoga kao inoga jezika - HiT-1

Povodom desete obljetnice postojanja i održanih dvadeset semestara Hrvatskoga internetskoga tečaja (HiT-1) Lada Kanajet Šimić iz Hrvatske matice iseljenika razgovarala je s jednom od autorica tečaja i glavnom e-lektoricom sa Sveučilišta u Zagrebu Marijom Bošnjak.

Početci nastanka ideje o stvaranju prvoga sveučilišnoga e-tečaja hrvatskoga kao inoga jezika u Hrvatskoj pokrenuta je na inicijativu tadašnje ravnateljice Hrvatske matice iseljenika Danire Bilić, a u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilišnim računskim centrom Srce pokrenuta je i sama izrada tečaja.

Kolege iz Srca s voditeljicom centra za e-učenje Sandrom Kučinom Softić prilagodili su postojeće inačice Moodlea novim modulima potrebnima za e-nastavu jezika te organizirali radionice za stručni tim koji je izradio cijeli tečaj, a tijekom ovih deset godina pružaju i stalnu tehničku podršku. Iako je iza autorica tečaja Marije Bošnjak, Lidije Cvikić, Zrinke Kolaković te voditeljice projekta Zrinke Jelaska bilo dugogodišnje stručno, znanstveno i predavačko iskustvo, izrada jednoga takvoga velikoga projekta bila je veliki izazov za njih i zahtijevala je pomno razmišljanje ne samo o jezičnim sadržajima nego i o tehničkim mogućnostima i oblikovanju samoga tečaja, stoga su od početne ideje do prvoga probnoga tečaja prošle dvije godine.

Važnost e-tečaja prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je pružilo i financijsku podršku da bi se projekt mogao privesti kraju. Budući da su sve upute i objašnjenja kao i rječnik unutar svake cjeline na trima jezicima (španjolskome, engleskome i hrvatskome) za sve prijevode na španjolskome zaslužna je Maša Musulin, a za prijevode na engleskome Gordana Dobravac. S obzirom da je učenje uvijek zanimljivije i učinkovitije uz popratne viziualne sadržaje (slike i animacije), tekstovne je sadržaje likovno uljepšao Mislav Tomašinjak.  

HiT_autorice tečaja

Donacijom Zaklade Adris opremljen je e-ured u prostorima Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu u kojemu se prije zagrebačkoga potresa odvijala većina nastave uživo. Od 2015. podršku tečaju u obliku stipendija pruža i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Kao posebnost e-tečaja Marija Bošnjak izdvaja nastavu uživo koja je sastavni dio tečaja. Naime, osim brojnih aktivnosti u e-sustavu na kojima polaznici mogu raditi kada god žele, dvaput tjedno svi polaznici imaju i nastavu uživo koja se održava od 7 ujutro do 22 sata navečer. Iako nastavu uživo nije lako organizirati jer polaznici dolaze iz svih dijelova svijeta, iz različitih vremenskih zona (od -9 do +12 sati u odnosu na Hrvatsku), ona se pokazala iznimno važnom, a to ističu i sami polaznici u svojem završnom vrjednovanju tečaja. 

Od proljeća 2011. do proljeća 2020. godine održano je dvadeset semestara i više od 5000 sati individualne nastave uživo. Tečaj je pohađalo 210 polaznika iz 49 zemalja s različitih kontinenata. Budući da je razgovor održan u lipnju 2020., nakon njega održana su još dva semestra (na kojima je sudjelovalo 29 polaznika), a dvadeset treći semestar je u tijeku i njega  pohađa 21 polaznik iz Argentine, Austrije, Belgije, Brazila, Čilea, Indonezije/Hrvatske, Sjeverne Irske, Kanade, Njemačke, SAD-a, Ukrajine/Hrvatske.  

Marija Bošnjak kaže da ju posebno raduje što su neke od polaznika imali priliku upoznati i uživo tijekom njihova posjeta Zagrebu. Ti su susreti jako emotivni, ali i zanimljivi, jer se po prvi put vide uživo i u cijelosti. Naime, do tada su mogli vidjeti i upoznati samo boju očiju, izraze lica, sve bore, smiješak..., ali se nisu imali priliku rukovati ili zagrliti, odnosno boraviti u istome prostoru.

Za razliku od drugih kolega koji su se zbog situacije s pandemijom našli u jako nezgodnoj situaciji te su preko noći morali organizirati i prilagoditi svoj rad novim uvjetima, pandemija nije nimalo omela rad na tečaju budući da se e-tečaj HiT-1 održava u potpunosti online. Jedina je razlika u tome da se sva nastava odrađivala od kuće, a ne iz ureda, a polaznicima je učenje hrvatskoga pomoglo da barem na kratko zaborave na sve probleme izazvane koronom i da ispune i uljepšaju svoj boravak u karanteni. Većina je polaznika komentirala da nisu mogli odabrati bolji trenutak za učenje hrvatskoga jezika i bili su sretni da im korona barem taj dio nije uskratila.

Tečaj se održava dvaput godišnje, a svi polaznici koji uspješno polože završne ispite dobivaju diplomu Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture Sveučilišta u Zagrebu te dvojezični prijepis ocjena (raspon od 2D do 5A+) koje potpisuju rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i voditeljica Škole prof. dr. sc. Zrinka Jelaska.

OVDJE možete pročitati cijeli razgovor objavljen u časopisu MATICA

Tekst: Lada Kanajet Šimić
Sugovornici: Lada Kanajet Šimić i Marija Bošnjak
Foto: Privatni album; arhiv Hrvatske matice iseljenikaTop