Vijest
12.10.2021

19. Lošinjski dani bioetike od 10. do 13. listopada

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, u organizaciji Hrvatskoga filozofskog društva, Hrvatskoga bioetičkog društva i Grada Maloga Lošinja, od 10. do 13. listopada 2021. u Velom Lošinju održava se devetnaesto izdanje međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike. Ovogodišnja manifestacija ne održava se, kako je uobičajeno, u proljeće u Malom Lošinju, nego u jesen u Velom Lošinju.

Na 19. Lošinjskim danima bioetike sudjeluje gotovo stotinu znanstvenika i studenata iz Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke i Srbije, kao i brojni studenti koji su organizirali bioetičku radionicu „Bioetika, odgoj i obrazovanje“.

Upravo je u sklopu otvaranja radionice, doc. dr. sc. Matija Mate Škerbić održao predavanje tijekom kojega je pokušavao odgovoriti na pitanje – “Čemu bioetika u odgoju i obrazovanju?”: - Bioetici pristupam sa strane filozofije i gledam ju kao filozofijsku bioetiku te ju razmatram u kontekstu odgoja i obrazovanja. Filozofija i bioetika presudno su važne za pojedinca u suvremenom svijetu kojega uvelike karakterizira bio-tehnološki (i) STEM novum, kao i sve dobro i loše što iz njega proizlazi odnosno što on sa sobom donosi.

Po tom pitanju, docent Škerbić dijeli stav s prof. emer. Igorom Čatićem kako STEM treba zapravo preimenovati u STEAM. Stav je to o nužnom uvođenju humanističke komponente unutar ovovrsnih stremljenja (dodatno A označava Arts & Humanities) koja je u zastupnika STEM razvoja neprepoznata i zanemarena. Naime, čovjek je prije svega čovjek, što s jedne strane znači da je društveno biće koje živi u suodnosu s drugima (a to je Aristotelova osnovna pozicija u sagledavanju čovjeka), dok s druge strane znači da je biće koje je smrtno te biće koje se u suočenju s vlastitom ograničenom smrtnom naravi pita o smislu vlastitog egzistiranja i vrjednotama kojima se treba voditi u svakodnevnom postupanju i življenju.

U proteklih osamnaest godina održavanja, Lošinjski dani bioetike izrasli su u najznačajniju bioetičku konferenciju u ovom dijelu Europe. Dosad je u radu Lošinjskih dana bioetike sudjelovalo više od šest stotina znanstvenika i znanstvenica različitih profila iz tridesetak zemalja Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije, kao i više od tri stotine studenata i studentica iz Hrvatske i drugih zemalja Jugoistočne i Srednje Europe. Lošinjski dani bioetike odigrali su ključnu ulogu u razvoju bioetike u Hrvatskoj i Jugoistočnoj Europi, te umrežavanju hrvatskih i jugoistočnoeuropskih bioetičara i bioetičarki s kolegama i kolegicama iz drugih dijelova Europe i svijeta. Uvelike su pridonijeli i nastanku inovativnoga koncepta integrativne bioetike, koji je već etabliran u svjetskoj bioetičkoj raspravi.

Ovogodišnji Lošinjski dani bioetike sastoje se od međunarodnog simpozija Integrativna bioetika i nova epoha, na hrvatskom i engleskom jeziku, zatim okrugloga stola o temi Pandemija i bioetika na engleskom jeziku te već spomenute studentske bioetičke radionice.

Suorganizatori 19. Lošinjskih dana bioetike su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a Studentsku bioetičku radionicu, kao sastavni dio Lošinjskih dana bioetike, suorganiziraju Udruženje studenata filozofije i Odsjek za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Primorsko-goranska županija.

VIŠE možete čitati na Universitas portalu Sveučilišta u Zagrebu, medijskom pokrovitelju događanja.

PROGRAM

PUBLIKACIJATop