Vijest
27.09.2021

CIRTT Sveučilišta u Zagrebu organizira treći "Morning Health Talk"

U organizaciji Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, kao EIT Health Huba za Hrvatsku, 29. rujna 2021. u 10.30 održat će se treći Morning Health Talk putem ZOOM aplikacije. Cilj je događanja umreživanje značajnih dionika u području zdravstva kako bi se potaknuo razvoj lokalnoga ekosustava.

Tema trećega MHT-a bit će Uspješna partnerstva u razvoju inovacija u zdravstvu, a radni jezik bit će engleski.

Na događanju ćete imati priliku poslušati iskustva izv. prof. dr. sc. Maje Čikeš s Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesorica Čikeš će predstaviti kliničku studiju ENVAD-HF, kojoj je cilj ispitati primjenu lijeka sakubitril/valsartana u specifičnoj subpopulaciji bolesnika sa zatajivanjem srca s reduciranom ejekcijskom frakcijom, nosilaca uređaja HM3 LVAD. Istraživanju je sponzor Medicinski fakultet, a provedbu financijski podupiru partneri iz industrije, tvrtke Novartis i Abbott. U istraživanje je uključeno čak 6 centara od kojih su dva u Hrvatskoj i znanstveno-nastavne su baze Medicinskoga fakulteta, a ostali se nalaze diljem Europske unije: Medicinski centar Sveučilišta Utrecht i Medicinski centar Sveučilišta Erasmus u Roterdamu (Nizozemska), Institut za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Pragu (Češka republika) te bolnica Ivana Pavla II. u Krakovu (Poljska).

Projekt RECOGNISED i formiranje konzorcija 21 partnera iz devet zemalja za taj projekt predstavit će dr. sc. Martin de Kort, programski voditelj za znanost u mreži EATRIS (European Infrastructure for Translational Medicine), u kojoj je Hrvatska član promatrač od travnja 2021. Projekt RECOGNISED nastoji pomoću mrežnice u oku identificirati osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 te zbog toga imaju veću vjerojatnost za razvijanje Alzheimerove bolesti.

Program događanja možete vidjeti OVDJE.

Prijaviti se možete OVDJE.

Više o prvom ovogodišnjem Morning Health Talku održanom u svibnju možete saznati na portalu Universitas.

Ovaj se događaj  održava u okviru proglašenja 2021. Godinom inovacija na Sveučilištu u Zagrebu s ciljem popularizacije i promicanja inovacija i transfera tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu.

 Top