Vijest
06.07.2021

Projekt "Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse"

Suradljivo i uključivo digitalno arhiviranje alat je kojim pomažemo u čuvanju individualnih i kolektivnih uspomena. U sklopu tek započetoga europskoga projekta Kreativna Europa, pod nazivom "Oni žive - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse” (THEY : LIVE - Student lives revealed through context-based art practices)udruga ICARUS HR pomaže u prikupljanju sjećanja studenata Sveučilišta u Zagrebu o svojim studentskim danima i dojmovima sadašnjih studenata o njihovom trenutnom studentskom životu. Ovaj projekt bavi se studentskim životom od kraja Drugoga svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnoga života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnoga vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među spolovima, kao i društvenoga i političkoga angažiranja studenata.

Cilj projekta je poticanje studentske populacije da sudjeluje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju suvremene umjetnosti, korištenjem arhivskoga gradiva i uključivanjem u participativne umjetničke aktivnosti tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima. Nositelj projekta je Dom kulture - Studentski grad iz Beograda, a kao partneri se, uz ICARUS HR, pridružuju Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Facultad de Ciencias de la Comunicación Universidad Rey Juan Carlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut für Kunst im Kontext - Universität der Künste iz Berlina te Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Projektne aktivnosti započele su u rujnu 2020., a rezultati i završetak projekta planirani su u veljači 2023. godine. Koordinatorica projektnih aktivnosti za ICARUS HR, dr. sc. Vlatka Lemić naglasila je kako je uloga ICARUS HR u projektu prvenstveno usmjerena na edukaciju i savjetodavnu podršku partnerima u digitalnom arhiviranju, korištenju metoda i tehnika participativnih arhivskih praksi te pružanju digitalne infrastrukture za pohranu i objavu prikupljenog audio-vizualnog materijala. U utorak 29. lipnja Sveučilište u Zagrebu posjetio je i direktor Doma kulture - Studentski grad iz Beograda gospodin Boris Postovnik upravo vezano za ovaj međunarodni projekt, a jedan od članova savjetodavnoga odbora projekta je prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ostale ICARUS HR aktivnosti u sklopu projekta odnose se na prikupljanje audio-vizualnoga materijala koji dokumentira živote studenata Sveučilišta u Zagrebu od 1950-ih do danas i njihovo mrežno predstavljanje na platformi Topoteka i mrežnoj stranici projekta.

Upućujemo POZIV nekadašnjim i sadašnjim stanovnicima Studentskoga doma "Stjepan Radić" da podijele svoje fotografije iz privatnih zbirki i ispričaju svoja sjećanja i dojmove o studentskom životu.

Za dodatne informacije obratite se na adresu elektroničke pošte info.icarushr@remove-this.gmail.com.Top