Vijest
02.07.2021

Sveučilište u Zagrebu - jedino hrvatsko visoko učilište u novom projektu studentske mobilnosti s Indonezijom

Odlukom indonezijske vlade početkom 2021. pokrenut je novi program mobilnosti Indonesian International Student Mobility Awards - IISMA (Indonezijski program stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti), s ciljem da se preko tisuću indonezijskih studenata na preddiplomskim studijima pošalje na semestralnu mobilnost na najuglednija svjetska sveučilišta.

Središnji ured za međunarodnu suradnju je u suradnji sa šest sastavnica Sveučilišta (Agronomski, Ekonomski, Filozofski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet političkih znanosti i Prirodoslovno-matematički fakultet) krajem travnja 2021. pripremio projektni prijedlog za mobilnost indonezijskih studenata. U lipnju 2021. Sveučilište je obaviješteno da je u konkurenciji od 267 visokih učilišta s 5 kontinenata, iz 43 zemlje projekt pozitivno ocijenjen te će u ak. god. 2021./22. prvi indonezijski studenti u sklopu ovoga projekta gostovati na Sveučilištu u Zagrebu.

Svih pet studenata (četiri studentice i jedan student) odabrali su Ekonomski fakultet kao prihvatnu instituciju unutar Sveučilišta u Zagrebu, a studenti dolaze s uglednih indonezijskih sveučilišta: Padjadjaran University (javno sveučilište, među prvih pet sveučilišta u Indoneziji) - 4 studenta, i Bakrie University (privatno sveučilište) – 1 student.

Specifičnost je ovoga programa to što, uz stipendije studentima (put, životni troškovi i osiguranje), pokriva i troškove školarine i upisa na prihvatnim stranim visokim učilištima. Program stipendiranja financira indonezijsko Ministarstvo obrazovanja i kulture (Kemdikbud) putem Izvršne uprave za visoko obrazovanje (DIKTI). U proljeće 2021. raspisan je natječaj na koji su se mogla prijaviti visoka učilišta zainteresirana za sudjelovanje i prihvat indonezijskih studenata u ak. god. 2021./2022.

Čestitamo ovom prilikom Ekonomskom fakultetu, s nadom da će u natječajima koji slijede narednih godina međunarodno biti prepoznati i studijski programi ostalih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, dok indonezijskim studentima želimo uspješan studij i nezaboravno iskustvo studiranja i druženja s drugim stranim, kao i domaćim studentima.

Više informacija o indonezijskom programu stipendiranja međunarodnih studentskih mobilnosti dostupno je OVDJE.

logo_indonezija1logo_indonezija2
Top