Vijest
01.07.2021

Međunarodni istraživački eksperiment na daljinu "CRO-KIWI"

U okviru projekta 'Unaprjeđenje sposobnosti interakcije ronilaca i robota' (Advancing Diver-Robot Interaction Capabilities – ADRIATIC) koji financira američki Ured za pomorska istraživanja (Office of Naval Research Global - ONR), projektni partneri Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Biomimetics Lab Instituta za bioinženjering Sveučilišta u Aucklandu (Novi Zeland) proveli su transglobalni eksperiment "Podvodna komunikacija na daljinu – od Novog Zelanda do Hrvatske".   

Hrvatski i novozelandski znanstvenici pronašli su rješenje za provedbu istraživačkoga eksperimenta unatoč pandemiji. Testiranje novozelandske ronilačke rukavice za komunikaciju s hrvatskim autonomnim podvodnim vozilom (Autonomous Underwater Vehicle, AUV) koje se trebalo održati u jadranskom podmorju otkazano je zbog epidemiološke situacije. Hrvatski i novozelandski istraživači pronašli su zaobilazni način – ronilac s rukavicom i autonomno podvodno vozilo zaronili su svaki na svojoj strani svijeta te proveli testiranje spojeni na internetsku mrežu.

Eksperiment je proveden na način da je novozelandski ronilac, noseći rukavicu 'Adriatic', zaronio u petmetarski bazen u centru West Wave Aquatic u Aucklandu i poslao naredbu podvodnom vozilu koje se nalazilo u bazenu Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST) Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Rukavica 'Adriatic' senzorima detektira pokret ruke i prstiju ronioca, obrađuje pokret i dobivene informacije pretvara u signal naredbe koji se akustično šalje prijamniku u bazenu. Signal se prosljeđuje površinskom računalu na novozelandskoj strani, a zatim poslužitelju koji se nalazi u Hrvatskoj. Ovdje računalo prosljeđuje naredbu otpremniku koji dalje šalje akustični signal s rukavice autonomnom podvodnom vozilu kako bi se pomaknulo u zadanom smjeru i na zadani način. Rukavica sadrži senzore pokreta tvrtke StretchSense iz Novog Zelanda - spin-out tvrtke laboratorija Biomimetics. Provedeni eksperiment uspješno je završen te slijede novi eksperimenti unaprjeđenjem rukavice i vozila.

Eksperiment su proveli Derek Orbaugh (koordinator, Auckland), Chris Walker (ronilac, Auckland), Iain Anderson (ronilac snimatelj, Auckland), Đula Nađ (koordinator, Zagreb), Fausto Ferreira (snimanje i fotografiranje, Zagreb), Luka Mandić (infrastruktura komunikacije na daljinu, Zagreb), Igor Kvasić (upravljanje vozilom, Zagreb), te Vladimir Slošić (akustika, Zagreb).   

Kratki prikaz eksperimenta dostupan je OVDJE.

 Top