Vijest
16.03.2021

Međunarodni dan boja 21. ožujka

Hrvatska udruga za boje - HUBO (Croatian Colour Society, CroCoS), u suorganizaciji s Tekstilno – tehnološkim fakultetom, Grafičkim fakultetom, Arhitektonskim fakultetom i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, ove godine po 8. put, audio-vizualnom multimedijskom izložbom, obilježava "Međunarodni dan boja MDB 2021" (International Colour Day). Ovaj Dan se tradicionalno slavi na prvi dan proljeća, 21. ožujka.

Izložba će se održati u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla", a bit će otvorena od 19. ožujka 2021. (11 - 16 sati) te 20. i 21. ožujka 2021. (9 - 13 sati). 

Međunarodni dan boja obilježava se u svijetu od 2008. godine. S obzirom da je obilježavanje "Međunarodnoga dana boja" aktivnost koju uglavnom provode udruge za boje diljem svijeta, tako je i Hrvatska udruga za boje, odmah po svom osnivanju 2013., preuzela tu tradiciju i već sljedeće godine obilježila prvi puta ovaj Dan. Jedan od osnovnih ciljeva rada Udruge jest ostvariti platformu povezivanja profesija koje podrazumijevaju boju kao jedan od svojih osnovnih alata i svih zaljubljenika u boje diljem Hrvatske.

Hrvatska udruga za boje u organizaciji manifestacije obilježavanja "Međunarodnoga dana boja" pruža priliku, kako renomiranim, tako i mladim, još ne prepoznatim znanstvenicima, umjetnicima i dionicima raznih struka da izlože svoje ideje, predstave se javnosti kroz predavanje ili izložbu te da se povezuju dijelovi istraživačkih, stručnih i umjetničkih krugova koji se možda ne bi inače spontano povezali.

Ove godine izabrani su, kao medij predstavljanja, svjetlost i virtualno okruženje te će se, sada već 3. godinu za redom, održati i "Međunarodna izložba digitalnih otisaka na ceradnom platnu - ZAGREB FULL COLOR" 21, koja će biti postavljena na žičanu ogradu Tehničkog muzeja "Nikola Tesla".

U video-izložbi sudjeluju umjetnici, dizajneri, znanstvenici, srednjoškolci i studenti sa Sveučilišta u Zagrebu te umjetnici slikari i grafičari, ljubitelji boje i prijatelji Hrvatske udruge za boje. Sudjeluju i najmlađi izložbom dječjih radova "Obojimo svijet".

Također, bit će prikazana i video-izložba tekstilnih skulptura studenata Tekstilno-tehnološkoga fakulteta, diplomskog studija Dizajn tekstila Sveučilišta u Zagrebu, nastalih pod mentorstvom izv. prof. art. Koraljke Kovač Dugandžić. Izložba pod nazivom „Judith Scott kao poticaj – tekstilne forme“ postavljena je i u u Galeriji TTF-a i bit će otvorena od 18. ožujka do 6. travnja 2021. Ova izložba posvećena je Svjetskom danu osoba s Dawnovim sindromom, koji se kao i "Međunarodni dan boja" obilježava svake godine 21. ožujka.

Izvor teksta i fotografije: Universitas portal

 Top