Vijest
11.03.2021

Na FER-u postavljena brza punionica za električna vozila

Početkom ožujka 2021. godine puštena je u pogon prva brza punionica za električna vozila na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Punionica je nabavljena u sklopu znanstveno-istraživačkoga projekta "FLEXIBASE - Fleksibilnost mikromreža s visokim udjelom pretvarača" iz Programa "Znanstvena suradnja" Hrvatske zaklade za znanost.

"Punionica je dio mikromreže SmartGrid Laba na FER-u, koja se sastoji od distribuiranih izvora fleksibilnosti temeljenih na pretvaračima. Na njoj će se testirati upravljački algoritmi razvijeni u svrhu optimizacije pogona mikromreže i zadržavanja njezine stabilnosti prilikom prelaska u otočni rad, odnosno odvajanja od distribucijske elektroenergetske mreže", pojasnio je voditelj projekta FLEXIBASE izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić.

Na povezivanju e-punionice i upravljačkoga sustava SmartGrid Laba sudjelovali su brojni istraživači sa Zavoda za visoki napon i energetiku, kao i članovi projektnoga tima. Korištenje punionice besplatno je za djelatnike FER-a.

brza punionica_2021_fer

O projektu FLEXIBASE

Integracijom brzih punionica električnih vozila, baterijskih spremnika energije, fotonaponskih panela i istosmjernih tereta, povećava se količina mikromreža s visokim udjelom AC/DC pretvarača. Projekt FLEXIBASE usmjeren je na algoritme upravljanja i zaštite u takvim mikromrežama te na njihovu interakciju s distribucijskim sustavom i tržišnim sudionicima u svrhu monetizacije fleksibilnosti i upravljivosti koje mikromreže s visokim udjelom pretvarača posjeduju.

Doprinos ovog projekta leži u razvoju pojedinačnih modela, kao i njihovoj integraciji i verifikaciji koristeći kompjuterske simulacije te laboratorijsko testiranje. Iako znanstvena i tehnička zajednica ulažu značajne napore u istraživanja vezana uz mikromreže, niti jedan prethodno provedeni projekt ili projekt u tijeku ne povezuje upravljanje i sheme zaštite s algoritmima optimalnog pogona mikromreže čiji su glavni rezultati ponude za kupnju/prodaju električne energije i nuđenje energetske fleksibilnosti. Nadalje, ovaj projekt rješava i problem otpornosti mikromreže na vanjske kvarove prilikom određivanja njenog optimalnog pogona. Jedan od doprinosa projekta je i podizanje razine svijesti o okolišnim problemima te o važnosti zadovoljenja budućih potreba i izazova koji se predviđaju u energetskim sustavima.

Voditelj projekta FLEXIBASE je izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić sa Zavoda za visoki napon i energetiku. Projekt je započeo u listopadu 2019. godine i traje do svibnja 2023. godine.Top