Vijest
02.03.2021

FOI Erasmus+ projekt iz poduzetništva: "Budućnost je na ženama: početak stvaranja inkluzivnih poduzetničkih ekosustava s WeRIn projektom"

Službeni početni sastanak projekta "Žene poduzetnice u regionalnim uključivim poduzetničkim ekosustavima (WeRIn)" održan je virtualno 18. i 19. veljače 2021., uz prisustvo predstavnika svih 14 partnera projekta. 

WeRIn je jedan od Erasmus + projekata u programu "Savezi znanja" (Knowledge Alliances), u koji je kao partner uključen Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, kao pridruženi partner iz prakse Tehnopark Varaždin, a trajat će tri godine (2021. - 2023.).

FOI kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uključen je u radne pakete "Implementacije – dizajna i razvoja WeRIn načela", "WeRIn luke znanja", a aktivno će surađivati i u ostalim radnim paketima projekta.

Voditeljica projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Kristina Detelj.

Projekt WeRIn se bavi sudjelovanjem studentica u poduzetničkom obrazovanju (EE) i na visokim učilištima (HEI) te činjenicom da one i dalje zaostaju u odnosu na svoje muške kolege. Uz to, čak i kad su sudjelovale u poduzetničkom obrazovanju, manja je vjerojatnost da će se krenuti prema ozbiljnoj poduzetničkoj karijeri nakon što diplomiraju. Nadalje, kad to učine, ove diplomirane poduzetnice slabije su uklopljene u regionalni poduzetnički ekosustav: sve manje njih sudjeluje u lokalnim programima inkubacije i akceleracije, seli se u znanstvene parkove, traži i dobiva financijska sredstva ili su aktivne članice regionalnih mreža. Mnoge se jednostavno ne osjećaju dovoljno pozvanima. S obzirom na to da studentice sada čine preko 60% studentske populacije u Europi, to znači značajan gubitak potencijalnoga poduzetničkog talenta i kapaciteta.

Projekt pokušava riješiti ovaj izazov kultiviranjem uključivijih ekosustava za žene s diplomom i poduzetničkim aspiracijama. Sveobuhvatni cilj je povećati uključivost poduzetničkoga obrazovanja i programa podrške s namjerom da se poveća udio diplomiranih poduzetnica i poveća njihova razina uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe.

Projekt cilja čini širok raspon skupina dionika iz akademskoga i industrijskoga spektra, što je vidljivo i iz različitih projektnih partnera koji sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Münster (vodeći član; Njemačka), ACEEU (Njemačka), Sveučilište primijenjenih znanosti u Amsterdamu (Nizozemska), Sveučilišna industrijska inovacijska mreža (Nizozemska), FOI Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska), Tehnički institut Cork (Irska), Tehničko sveučilište u Istanbulu (Turska), Momentum Marketing Services Limited (Irska), Europski centar za žene i tehnologiju (Norveška), WESt mbH (Njemačka), Impact Hub Amsterdam, Tehnološki park Varaždin (Hrvatska), Rubicon Center (Irska) i ARI Teknokent Proje Gelistirme Planlama (Turska).

erasmus plusTop