Vijest
23.02.2021

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obilježila 414 godina postojanja

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u ponedjeljak 22. veljače 2021. godine prigodnim je programom obilježila svoj Dan i 414. obljetnicu svojega postojanja. Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zbog pandemije koronavirusa prvi se put održao u virtualnome okruženju uz izravan prijenos svečanoga programa na stranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu na Facebooku.

U programu svečane proslave Dana Knjižnice sudjelovao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević predstavila je rad Knjižnice te najznačajnije projekte u 2021. godini, a zaslužnim pojedincima i ustanovama uručene su ovogodišnje Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2020. godinu.

Proslavi Dana Knjižnice nazočila je i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs.

Svečanost obilježavanja Dana NSK ove je godine i u znaku Godine čitanja stoga su u umjetničkome dijelu programa djelatnici Knjižnice Nada Mihaljević, Željka Lovrenčić, Antonija Filipeti, Tomislav Čop, Stevo Leskarac i Tomica Vrbanc čitali stihove znamenitih hrvatskih književnika.

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Za­grebu tradicionalno se obilježava 22. veljače, u spomen na dan kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora. Kao logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabrano je slovo uglate glagoljice Iže (transliterirano latiničko „i“), a preuzeto je upravo iz Misala, najstarijega prvotiska na hrvatskome jeziku.

Vrijednim i predanim prikupljanjem, čuvanjem i promidžbom pisanoga i tiskanoga kulturnog dobra kao i uspješnim odgovorima na izazove koje pred nas predstavlja digitalno doba, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu potvrdila se kao središnje mjesto hrvatske kulture, znanosti i obrazovanja.

 

 Top