Vijest
10.02.2021

Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente Sveučilišta u Zagrebu

Središnji ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu organizira Tjedan dobrodošlice / Welcome Week za strane studente, kako one iz zemalja EU tako i one izvan, koji na Sveučilište u Zagrebu dolaze na studentsku razmjenu u ljetnom semestru akademske godine 2020./2021.

Najviše studenata na studijski boravak u Zagreb dolazi u okviru Erasmus+ programa za zemlje Europske unije, a koji podrazumijeva reciprocitet broja dolaznih stranih i odlaznih matičnih studenata na studijski boravak u te iste zemlje.

Tjedan dobrodošlice predviđen za organizaciju od 15. do 21. veljače prilagođen je epidemiološkoj situaciji pandemije koronavirusa i mjerama koje je izdao Nacionalni stožer RH. Umjesto Dana dobrodošlice kojega je Ured do sada organizirao u fizičkoj prisutnosti, isti je planiran dobrim dijelom u virtualnom obliku ili u manjim skupinama studenata.

Djelatnici Središnjega ureda za međunarodnu suradnju uputiti će pozdravne govore (Welcome Message - dr. phil. Branka Roščić) i predstavit će Sveučilište u Zagrebu, mogućnosti studiranja na engleskome jeziku na Sveučilištu, kao i učenja hrvatskoga jezika za strance. Hrvatski studenti iz Erasmus Student Networka Zagreb (ESN Zagreb), udruge čiji rad sufinancira Središnji ured za međunarodnu suradnju, održati će prezentaciju za strane studente o studiranju i životu u Zagrebu te će upoznati studente s aktivnostima koje će za njih organizirati tijekom semestra, a sve prilagođeno epidemiološkoj situaciji i mjerama na snazi.

PROGRAM TJEDNA DOBRODOŠLICE

Predviđena su akademska predavanja o hrvatskoj kulturi i baštini, o hrvatskome obrazovnome sustavu, zatim o religijskoj baštini Hrvatske te o kulturološkom šoku i akulturaciji. U programu je i kratki orguljaški koncert u Crkvi sv. Marka uz predstavljanje orgulja kao glazbenoga sakralnog instrumenta.

Program Tjedna dobrodošlice i Dana dobrodošlice je u potpunosti financiran iz sredstava programa Erasmus+ mobilnosti.

Stručno vodstvo po kulturno-povijesnom središtu grada Zagreba organizirano je u više termina za kraj ožujka, kako bi grupe studenata bile manje, ali i zbog sanacija štete u gradu nakon potresa. Umjesto jednodnevnoga izleta Središnji ured za međunarodnu suradnju studentima će u poklon paketu dodijeliti ulaznice za Muzej suvremene umjetnosti i Etnografski muzej. Studenti će individualno moći ulaznice iskoristit do 9. srpnja 2021. Studentima će biti podijeljeni darovi dobrodošlice na sastavnicama, uključujući i materijale o Sveučilištu u Zagrebu i programu Erasmus+ mobilnosti.

U ljetnom semestru očekujemo najviše studenata iz Francuske, a slijede ih studenti iz Njemačke, Italije, Španjolske i Poljske.Top