Vijest
21.01.2021

Tjedan geoprostornih informacija (GI) – Obrazovanje za budućnost

Unaprjeđenje digitalnih vještina i kompetencija visoko je na listi prioriteta Europske komisije i mnogih država članica. Tu se ubrajaju i brojne vještine potrebne za rad s geoprostornim podatcima i tehnologijama. Europske visoke škole već desetljećima razvijaju i podučavaju o ovim geografskim informacijama (GI), kontinuirano ažurirajući svoje kurikulume i provodeći inovativne nastavne metode.

Tjedan geoprostornih informacija (GI) za budućnost nastoji okupiti nastavnike, stručnjake, praktičare i studente da izlažu i raspravljaju o GI - obrazovanju i aktualnim metodama i o nastavnim metodama u budućnosti.

Tjedan geoprostornih informacija (GI) - Obrazovanje za budućnost istaknut će izazove i mogućnosti u pripremi radne snage za budućnost. Pozvani su pojedinci i organizacije, zainteresirani za ovu temu, da sudjeluju na virtualnom događanju od 25. do 29. siječnja 2021. kako bi saznali više o inovativnim praksama, aktualnim suradnjama, raspravljali o vještinama potrebnima za budućnost te podijelili vlastita iskustva i razmišljanja.

Događanje će se sastojati od dnevnih sesija. Svaka sesija donosi nekoliko prezentacija stručnjaka i ključnih dionika u području GI i geomatike, demonstracije inovativnih alata i praksi te interaktivne rasprave.

Svaka od sesija usredotočit će se na jednu od tema:

Izazovi i pristupi za približavanje visokog obrazovanja potrebama tržišta (ponedjeljak, 25. siječnja, od 15:00 – 17:00)

Novi i inovativni oblici suradnje između poduzeća i akademske zajednice u GI-obrazovanju: učenje temeljeno na problemskom pristup (utorak, 26. siječnja, od 15:00 – 17:00)

Inovativne i otvorene metode u nastavi i učenju o GI i infrastrukturi prostornih podataka: od oblikovanja kurikuluma do implementacije u učionici (srijeda, 27. siječnja, 15:00-17:00)

Inovativno GI-obrazovanje kroz suradnju u i između različitih dijelova svijeta (četvrtak, 28. siječnja, od 15:00-17:00)

Sudjelovanje u sesijama je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane za GI-obrazovanje, a prijave su moguće putem POVEZNICE.

Tjedan GI-obrazovanja za budućnost organizira se u okviru četiri Erasmus+ projekta u geoprostornoj domeni.

–              EO4GEO – Ususret inovativnoj strategiji za razvoj vještina i izgradnju kapaciteta u svemirskom geoinformatičkom sektoru

–              GEOBIZ – Gospodarstvom vođeno problemsko učenje za akademsku izvrsnost u geoinformatici

–              SEED4NA – SDI i EO obrazovanje i trening za sjevernu Afriku

–              SPIDER – Mreža za edukaciju o infrastrukturi otvorenih prostornih podatakaTop