Vijest
13.01.2021

Dan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu slavi svoj dan 12. siječnja koji ove godine, nažalost, nije obilježen nizom događanja u zgradi. Iz poznatih razloga nema svečane sjednice niti koncerata Zagrebačkih solista i Zagrebačke filharmonije s kojima već godinama ovom prigodom u siječnju nastupaju studenti i profesori. Također su morali biti otkazani mnogi koncertni termini ciklusa Muzičke akademije, a nastava se i nadalje izvodi kombiniranim načinom rada u zgradi te na daljinu.

Dan otvorenih vrata održat će se u subotu 23. siječnja 2021. na daljinu, a dio materijala koji su pripremljeni za tu prigodu je i kratki video-pregled s izborom iz događanja u protekloj kalendarskoj godini za koje su postojali dostupni zapisi.

Možete ga pogledati OVDJE.

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj. Ona je izravni nasljednik glazbene škole Hrvatskoga glazbenog zavoda, osnovane 1829. godine, pod čijim je okriljem 1921. započela s djelovanjem kao visokoškolska glazbena institucija. Sljedeće godine obilježit će se 100 godina od osnivanja Muzičke akademije.

Od 1979. sastavnica je Sveučilišta u Zagrebu, a brojni priznati umjetnici i pedagozi studirali su i radili na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te su svojim djelovanjem u domovini i svijetu pronijeli i potvrdili njezin ugled i visoku razinu izvrsnosti glazbenog obrazovanja.

Muzička akademija želi uspostaviti standarde i mjerila vrijednosti u svim segmentima djelovanja na području visokoškolskog glazbenog obrazovanja, te postati glazbeni centar s međunarodnim ugledom prepoznat kao poželjna destinacija za studij i rad studentima i profesorima iz cijeloga svijeta. Temeljne vrijednosti ove vizije su umjetnička i pedagoška kvaliteta nastavničkog kadra, inovativnost i kontinuirani razvoj studijskih programa, te širenje stručnih kompetencija naših diplomanata. Osiguranjem kontinuiteta i razvoja glazbene umjetnosti Muzička akademija  stvara umjetničku i intelektualnu elitu mladih glazbenika koja će svojim javnim djelovanjem utjecati na razvoj kulture i umjetnosti za dobrobit cijele društvene zajednice.

MUZA 2020_studenti

Visoka razina izvrsnosti i kvalitete obrazovanja na Muzičkoj akademiji može se tijekom akademske godine čuti na više od 300 koncerata, produkcija i priredbi. Pored vlastitih koncertnih ciklusa Vivat academia i Vivant professores u novoj koncertnoj dvorani Blagoje Bersa te ciklusa orguljaških koncerata Anabasis u dvorani Huml,posebno treba istaknuti dva velika koncerta koja Muzička akademija priređuje u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U sklopu suradnje s ALU, ADU, TTF-om i Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Akademija redovito realizira najmanje jednu opernu premijeru godišnje koja je u nekoliko posljednjih sezona bila izvedena u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem. Studenti Muzičke akademije već godinama nastupaju kao solisti uz Zagrebačku filharmoniju te u tom orkestru stječu prva profesionalna iskustva svirajući na koncertima ciklusa Zagrebačke filharmonije.Top