Vijest
04.01.2021

Teško oštećene zgrade Metalurškoga fakulteta u Sisku i Odsjeka Učiteljskoga fakulteta u Petrinji

U dva velika potresa koji su prije skoro tjedan dana pogodili središnju Hrvatsku, a razorili Sisačko-moslavačku županiju, teško su oštećene zgrade Učiteljskoga fakulteta - Odsjek u Petrinji i Metalurškoga fakulteta u Sisku.

U zgradi u Petrinji pali su stropovi, napuknuli zidovi te se čeka provjera sigurnosti i zaključak statičara, a do daljnjega je objekt neupotrebljiv. Prije godinu dana završena je energetska obnova zgrade, krovište je novo, pa sada objekt izvana izgleda netaknut, no unutrašnjost je teško oštećena - izvijestio je dekan prof. dr. sc. Siniša Opić. Prvotne procjene su da će za sanaciju Učiteljskoga fakulteta - Odsjek u Petrinji nakon svega trebati 1,5 milijuna kuna.

Petrinjski studenti odmah su priskočili u pomoć i pomagali oko čišćenja ulica i ruševina te su organizirali brojne humanitarne akcije skupljanja hrane i odjeće za ljude unesrećene ovih strašnim potresima.

Petrinja_potres2020

Teško je oštećena i zgrada Metalurškoga fakulteta u Sisku. S obzirom da je na zgradu Fakulteta naslonjena i zgrada Srednje škole Viktorovac postoji izvjesna opasnost od dodatnoga narušavanja statike uslijed postojećega klizišta i prenapregnutosti građevine uzrokovanoj potresima.

Vrijednost obnove predviđa se na minimalno 8 milijuna kuna kako bi cijela građevina bila sigurna. Precizni izračun provest će građevinski specijalisti za statiku. Opcije financiranja diktirat će i brzinu obnove, ali i funkcionalnost ustanove i opreme - objasnila je izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Metalurškoga fakulteta.

Dekanica Zovko Brodarac zaključuje da je ova 2020. godina trebala biti slavljenička za Metalurški fakultet jer se trebalo obilježiti 60 godina studijskih programa Metalurgije. Slavljeničku godinu obilježio je niz nepovoljnih okolnosti uz pandemiju koronavirusa, potres i nemogućnost provedbe građevinskih radova u projektu Centar za ljevarstvo – SIMET financiranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Centar će obuhvatiti rekonstrukciju i adaptaciju postojeće istraživačke infrastrukture, nabavu i instalaciju sofisticirane opreme te edukativne aktivnosti u sklopu cjeloživotnoga učenja.

sisak_potres2020

Dan nakon potresa, u srijedu 30. prosinca, Metalurški fakultet obišao je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs u pratnji državnoga tajnika Stipe Mamića i sami su se uvjerili u razornost niza potresa. Ministar je naglasio da će se interventnom procjenom stanja i radova te nakon donošenja relevantnih pravnih akata vrlo brzo ići u postupak obnove kako bi nastavnici i studenti što prije mogli koristiti prostore u svrhu poučavanja, ali i istraživanja.

sisak_potres2020

Izvor informacija: Universitas portalTop