Vijest
30.12.2020

Statičari Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pomažu razrušenoj Petrinji

Grad Petrinju i okolicu u ponedjeljak je 28. prosinca zadesio potres jačine 5 po Richteru, tijekom toga dana još nekoliko slabijih, da bi u utorak 29. prosinca nešto iza podneva potres magnitude 6.2 razrušio središte grada i oštetio brojne zgrade, kuće i javne objekte.

Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu reagirao je među prvima. Još su u ponedjeljak statičari s Fakulteta bili aktivirani preko sustava MUP-a i Civilne zaštite te su se kombijem Fakulteta uputili u smjeru Petrinje, rekao je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskoga fakulteta.

– Ujutro me je odmah kontaktirao ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te su usklađene aktivnosti oko organizacije pregleda građevina nakon što se dobije prva slika s terena. U Gradskom poglavarstvu u Petrinji upoznati smo s prvim stanjem te je započela priprema za postavu cijele platforme za pregled građevina. Već u 14 sati održana je prva koordinacija s gradskom upravom, podignut je cijeli sustav za unos podataka o pregledanim građevinama. Započeli su prvi pregledi – bolnice, škole, dječji vrtići, kao i zgrade Metalurškoga fakulteta u Sisku te Učiteljskoga fakulteta u Petrinji.

Posložena je cijela platforma za unos informacija o pregledanim građevinama, pripremljene lozinke za timove koji će doći, upućeni pozivi preko HKIG inženjerima volonterima.

Drugi, razoran potres u utorak jako je zaljuljao cijelu Hrvatsku, pa i Zagreb gdje je ponovno oštećena zgrada Građevinskoga fakulteta, zgrada Sveučilišta u Zagrebu te niz objekata po centru metropole. Petrinja, Glina, Sisak, i okolna mjesta i sela doživjela su katastrofu. Odmah je na ta pogođena mjesta upućeno 15-tak inženjera, radosni što mogu pomoći u ovim teškim trenucima te svoja iskustva iz Zagreba prenijeti na stradalo područje. Uskladili su i dolazak kolega s Građevinskoga, Arhitektonskoga i Geodetskoga fakulteta.

Ponovno je uspostavljen telefonski kontakt s resornim ministarstvom, s upravom Sveučilišta, upravom Grada Zagreba te s dekanima mnogih fakulteta. Kontaktirani su timovi statičara u Petrinji i svi su javili da su živi i zdravi.

Hrabrost mladih ljudi koji se penju po krovovima, kućama i zgradama dok se tlo trese svako malo za svako je divljenje i služi na ponos i čast Sveučilištu u Zagrebu, i cijeloj društvenoj zajednici.

Izvor informacija: Universitas portalTop