Vijest
23.12.2020

60 godina studijskih programa Metalurgije

Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu je 4. prosinca 2020., povodom blagdana svete Barbare, obilježio 60 godina studijskih programa iz polja metalurgije. Povijest struke seže u daleku prošlost, čak 6 tisuća godina prije Krista, kada je zabilježen prvi čovjekov susret s bakrom. Razvoj civilizacije obilježile su ere koje nose imena metala. U 2020. još uvijek živimo u metalnom dobu. Riječ je o sveukupno više od 8 tisuća godina kontinuiranoga mijenjanja čovjekova okruženja utemeljenoga upravo na proizvodnji i primjeni metala. 

Upravo ta dugovječnost i ljudska potreba za metalima daje na značenju istraživačkim i studijskim programima na Metalurškom fakultetu, na kojemu se obrazuju generacije znanstvenika i stručnjaka.

60 GODINA STUDIJSKIH PROGRAMA METALURGIJE - dokument

60 GODINA STUDIJSKIH PROGRAMA METALURGIJE - video


Unutar Tehničkoga fakulteta u Sisku 1939. osnovan je Odsjek za rudarstvo i metalurgiju, iste godine kada je i puštena u rad prva visoka peć u Talionici Caprag. Velika imena i začetnici metalurškoga obrazovanja, istraživači, znanstvenici i nastavnici poput Vladimira Logomerca, Luje Chloupeka, Pavla Pavlovića i Marijana Laćana uočavaju potrebu za obrazovanjem u polju metalurgije i koncentriranjem znanja u gradu Sisku i bivšem Institutu Željezare Sisak. Sve su se aktivnosti odvijale pod patronatom tadašnjega direktora Željezare Sisak Norberta Vebera, čije je ime svojedobno nosila i sisačka srednja škola. Osnivanje Metalurškoga odjela i Tehnološko-pogonskoga odjela za naftu u Sisku na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu 1960. godine predstavlja prekretnicu za razvoj metalske industrije, ne samo u gradu Sisku, nego i Republici Hrvatskoj.

Prvi nastavni program osmišljen je po uzoru na studij Montanistike Univerze v Ljubljani. Visokoškolsko obrazovanje i moćna metalska proizvodnja privlačili su mlade ljude s nadom i vjerom u budućnost. Ta budućnost osigurala je i razvoj grada Siska, u kojemu tada nije bilo nezaposlenih. Metalska industrija bila je pokretač razvoja grada u gradu. U neposrednoj blizini tog moćnoga metaloprerađivačkoga giganta niknuo je kvart Caprag sa svim socijalnim aspektima cjelovitoga društva koji pokrivaju obrazovne, kulturne, zdravstvene i rekreativne resurse. Takav munjeviti razvoj predstavlja dokaz da se znanje množi dijeljenjem. Takav pristup Metalurški fakultet njeguje već 60 godina i predstavlja viziju budućega razvoja.

Osiguranje jamstva kvalitete obrazovnoga sustava samo je jedan od zahtjeva koje Metalurški fakultet ima postavljeno kao kontinuiranu misiju. S obzirom da stupanj obrazovanja stanovništva značajno utječe na napredak gospodarstva, za Republiku Hrvatsku iznimno je važno povećati udio visokoobrazovanih. 

Prosinac je vrijeme došašća, nade i iščekivanja, iznimno važnih u ovoj potpuno drugačijoj i izazovnoj 2020. godini. Metalurški fakultet i dalje razvija svoje nastavne planove i programe, s još širom lepezom istraživačkoga opusa. Cilj je probuditi fokus društva i svijest o samodostatnosti domaće pameti i sposobnosti te vratiti poimanje metalske industrije na mjesto koje joj pripada – a to je pokretačka poddjelatnost razvoja Republike Hrvatske. 

60 GODINA STUDIJSKIH PROGRAMA METALURGIJE - dokument

60 GODINA STUDIJSKIH PROGRAMA METALURGIJE - video

 Top