Vijest
30.11.2020

Erasmus + projekt "Research Culture in Higher Education in Kosovo – ResearchCult"

U okviru Erasmus + projekta Research Culture in Higher Education in Kosovo – ResearchCult, prof. dr. sc. Lidija Ćurković i prof. dr. sc. Irena Žmak, voditeljice projektnoga tima za Sveučilište u Zagrebu, organizirale su 23. studenoga 2020. prvi sastanak Upravnoga odbora ovoga projekta. Projektna radionica „Osnivanje znanstvenih časopisa i Kosova Research Information System-a (KRIS)“ održana je 24. i 25. studenoga. Zbog trenutne epidemiološke situacije oba događaja organizirana su online.

Na sastanku Upravnoga odbora sudjelovali su prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivana Franić, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i tehnologije Republike Kosovo, prof. dr. sc. Teodoro Valente, prorektor Sveučilišta Sapienza u Rimu (Italija), rektori i prorektori sa svih sveučilišta na Kosovu prof. Mihone Kerolli Mustafa, direktor International Business College Mitrovica (IBC-M) i mag. Bujar Gallopeni, koordinator projekta ResearchCult iz IBC-M-a.

Uvaženi predstavnici i članovi projekta dogovorili su se oko uspostavljanja bilateralnoga sporazuma o znanstveno-istraživačkoj suradnji između Hrvatske i Kosova.

Više od sto sudionika iz Kosova, Hrvatske, Italije i Bugarske sudjelovalo je u dvodnevnoj online radionici. Tijekom radionice urednici časopisa predstavili su četiri znanstvena časopisa osnovana u Hrvatskoj u različitim znanstvenim područjima. Također, predstavljene su hrvatske znanstvene online baze podataka HRČAK i CROSBI, kao i internetski alat za uređivanje časopisa COMET. Mrežne znanstvene baze podataka iz Italije i Bugarske također su predstavili njihovi profesori.

Drugoga dana radionice sudionici su razgovarali o nacionalnim standardima i propisima za osnivanje novih znanstvenih časopisa. 

Svi sudionici sastanka Upravnoga odbora projekta i projektne radionice bili su vrlo zadovoljni zajedničkim iskustvima iz Hrvatske, koja će biti vrlo korisna za uspostavljanje novih znanstvenih časopisa i online baza podataka na Kosovu.Top