Vijest
13.11.2020

Zrinka Kolaković dobitnica nagrade Njemačkoga društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Berlinu

Zrinka Kolaković dobitnica je ovogodišnje nagrade Njemačkoga društva za kroatistiku i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu za najbolji završni sveučilišni rad nastao na njemačkom sveučilištu koji se odlikuje tematskom poveznicom prema Hrvatskoj.

Gospođa Kolaković je kolegica i suradnica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture, Ljetne škole hrvatskoga jezika i kulture, E-tečajeva hrvatskoga kao inoga jezika HiT-1 i Hej na Sveučilištu u Zagrebu i trenutno radi kao asistentica na Sveučilištu u Klagenfurtu. Nagrada joj je dodijeljena za međunarodni dvojni doktorat znanosti na temu ,,Dvoaspektni glagoli – razlike između (p)opisa u priručnicima i stanja u korpusu s posebnim osvrtom na uporabu izvornih govornika'', a dvojni doktorski studij realiziran je u suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Regensburgu.

Prva dodjela nagrada Njemačkog društva za kroatistiku i Veleposlanstva RH u Berlinu održana je 2016., a natječaj se raspisuje svake dvije godine. Osim odavanja javnoga priznanja najboljim radovima i njihovim autorima, cilj je organizatora još bolje povezivanje između studenata i mladih znanstvenika s njemačkih sveučilišta koji su zainteresirani za Hrvatsku sa sâmom Hrvatskom.

Zbog aktualnih epidemioloških razloga svečana dodjela nagrade, realizirane u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, uslijedit će naknadno.Top