Vijest
22.10.2020

Održana 18. međunarodna izložba inovacija ARCA 2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 15. do 17. listopada 2020. održana je 18. međunarodna izložba inovacija ARCA 2020. I ove je godine Sveučilište u Zagrebu suorganizacijom izložbe inovacija ARCA i suradnjom s Udrugom inovatora Hrvatske nastavilo promicati aktivnosti koje pridonose istraživanju i razvoju te probitku i unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva i inovatorskoga sustava.

18. međunarodna izložba inovacija ARCA 2020. započela je svečanim otvorenjem na kojem su nazočili i prigodno se svim sudionicima i posjetiteljima obratili predsjednik Udruge inovatora Hrvatske gospodin Ivan Bračić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu gospođa Ivanka Stričević, voditeljica sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore gospođa Tajana Kesić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a gospodin Vjeran Vrbanec i izaslanik hrvatskoga predsjednika gospodin Velibor Mačkić.

U sklopu svečanoga otvorenja izložbe organiziran je i panel o temi „Poduzetništvo i inovacije u vrijeme Corone“, moderator kojega je bio prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu. U panelu su sudjelovali ravnateljica Sektora za bespovratne potpore - Istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) gospođa Linda Kasalo Malić, gospođa Nikolina Vučković iz tvrtke Wingo d. o. o., voditelj Službe za pripremu i praćenje poticanja istraživanja, razvoja i inovacija Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH gospodin Bruno Radojica i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske i vlasnik tvrtke PIP d. o. o., gospodin Ivan Bračić. Sudionici panela raspravljali su o aktualnoj krizi koja je primorala poduzetnike da se okrenu kreativnim i inovativnim rješenjima kako bi  preživjeli ova izazovna vremena.

Arca2020

Na ovogodišnjoj izložbi, koja je ujedno i prva fizički održana izložba inovacija u Europi, inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada predstavilo je više od 180 inovatora iz zemlje i svijeta.

Ovogodišnja ARCA, osim brojnih stranih izlagača, specifična je i po posebnom dijelu izložbe gdje su bili predstavljeni i dobitnici natjecanja Inventions VS Corona i njihova rješenja u borbi protiv bolesti COVID-19, koji je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja (IFIA).

Zadnji dan izložbe, 17. listopada 2020., obilježen je tradicionalnom dodjelom nagrada. Osim brončanih, srebrnih i zlatnih medalja te najznačajnije Grand Prix nagrade, prvi je put dodijeljena je i WIPO nagrada, koju dodjeljuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo.

Arca2020Top