Vijest
26.08.2020

Sveučilište u Zagrebu postalo središte EIT Manufacturinga za Hrvatsku

Sveučilište u Zagrebu postalo je središte (eng. Hub) EIT Manufacturinga za Hrvatsku. EIT Manufacturing jedna je od 9 inovacijskih zajednica Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju. Misija mu je stvoriti mrežu europskih inovatora u polju proizvodnje koja bi doprinijela podizanju vrijednosti europskih proizvoda, procesa i usluga te potaknula stvaranje globalno kompetitivne i održive proizvodnje.

Vizija EIT Manufacturinga je pozicionirati proizvođače Europske unije kao vodeće aktere na području inovacija u proizvodnji na svjetskom tržištu.

Do 2030. ciljevi su: stvoriti više od 1000 razvojnih tvrtki (eng. start-up), omogućiti tvrtkama (više od 60 posto) prelazak na sustav održive proizvodnje, privući 325 milijuna eura investicija, educirati više od 50 000 ljudi, stvoriti više od 360 novih rješenja i inovacija, te ostvariti proizvodnju u kojoj se koristi barem 30 posto recikliranoga materijala.

Sveučilište u Zagrebu će biti središte i, putem Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije kao svoje jedinice za podršku inovacijama, povezivat će poduzetnike i inovatore iz Hrvatske sa širom EIT Manufacturing zajednicom te im pomoći da iskoriste mogućnosti koje ta zajednica pruža.

Sveučilište u Zagrebu također je hrvatsko središte i za EIT Health i EIT Climate-KIC inovacijske zajednice.

Više o EIT Manufacturing zajednici možete saznati OVDJE.
Top