Vijest
06.03.2020

Mjesec frankofonije 2020. - odgođene aktivnosti na Sveučilištu u Zagrebu

Mjesec frankofonije u Hrvatskoj slavlje je svih frankofona i frankofila u Hrvatskoj. Slavi se tijekom cijeloga ožujka, a organizira se na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije prisutnih u Zagrebu poput Belgije, Kanade, Francuske, Kraljevine Maroko, Švicarske, i uz potporu Francuskih alijansi u Hrvatskoj te brojnih drugih hrvatskih udruga i kulturnih institucija.

 

Ove godine Mjesec frankofonije slavi se u 11 gradova diljem Hrvatske s više od 100 događanja (film, kazalište, izložbe, koncerti, predavanja, natjecanja, flashmob…). Međunarodni dan frankofonije slavi se svake godine 20. ožujka.            

Kalendar događanja (odgođeno!)         

Na ovogodišnjoj manifestaciji Mjeseca frankofonije Sveučilište u Zagrebu sudjeluje s dvama događajima:

- opera Pepeljuga francuskoga skladatelja Julesa Masseneta u zajedničkoj produkciji fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu - Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta s premijernom izvedbom u subotu  7. ožujka te ponovljenim izvedbama u ponedjeljak 9. ožujka i u srijedu 11. ožujka u 19.30 u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Opera će gostovati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak 13. ožujka i u subotu 14. ožujka s početkom u 18.30 sati.

- za drugu polovicu ožujka planira se izložba „Domino dezen“ studenata Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (diplomski studij Dizajn tekstila) u predvorju Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

Cijeli i ažurirani program Mjeseca frankofonije u Hrvatskoj dostupan je na stranicama Francuskoga instituta u Hrvatskoj.

O frankofoniji:

Frankofonija je izraz kojim se označavaju zemlje kojima se koristi francuski jezik ili gdje postoji značajna pripadnost francuskom jeziku ili kulturi. Međunarodna organizacija za frankofoniju (Organisation internationale de la Francophonie - OIF), u kojoj Hrvatska od 2004. godine ima status promatrača, okuplja te zemlje te nastoji razviti aktivnu solidarnost među njima s francuskim jezikom kao poveznicom. Važne smjernice misije OIF-a danas su promocija francuskoga jezika ali i kulturne i jezične raznolikosti, podupiranje obrazovanja na svim razinama, promicanje mira, demokracije i ljudskih prava kroz kulturni dijalog te razvoj suradnje u službi održivoga razvoja.

Ove godine slavi se 50 godina frankofonije u svijetu, https://www.francophonie.org/50ans. Prije pola stoljeća, dvadesetak država i vlada potpisalo je 20. ožujka 1970. u Niameyu (Niger) sporazum koji je omogućio stvaranje OIF-a. Kao uspomenu na taj događaj svake se godine slavi Dan frankofonije na isti datum. U Hrvatskoj (ali i u ostalim državama članicama Frankofonije u srednjoj i istočnoj Europi) će se 50 godina Frankofonije proslaviti flashmobom na Zrinjevcu u podne na pjesmu belgijskoga umjetnika Stromaea „Alors on danse“. Ples za flashmob je osmislio malijski plesač Souleymane Sanogo kao mješavinu modernoga i uličnoga plesa te afričkih inspiracija i tradicionalnih balkanskih plesova. Ples možete uvježbati preko stranice https://crefeco.org/display.php?fr/presentationFlashmob.Top