Vijest
28.02.2020

COVID-19: na Medicinskom fakultetu održan sastanak čelnika sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, ministra zdravstva i vodećih stručnjaka u državi

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Klarica zajedno su s upravom Sveučilišta održali sastanak dekanica i dekana fakulteta i akademija u vezi s postupanjem u novonastaloj situaciji pojave koronavirusa – COVID-19 u Hrvatskoj, prvenstveno u Zagrebu.

 

Sastanak je održan u petak 28. veljače 2020. u 12 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uvodnoga pozdrava dekana Fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarice razgovaralo se o općim mjerama zaštite za studente, o studentima koji dolaze iz zahvaćenih područja, osiguranju prostora u kojima studenti borave, higijenskim mjerama i drugo.

O temi koronavirusa govorili su:

  • prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH
  • prof. dr. sc. Adriana Vince, pročelnica Katedre za infektologiju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”
  • prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
  • prof. dr. sc. Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnoga zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba
  • doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Epidemiološki aspekt novoga koronavirusa SARS-CoV (COVID-19) nazočnima su približile epidemiologinje s Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Tatjana Nemeth Blažić i dr. sc. Ivana Pavić Šimetin.

Uz standardne mjere zaštite već objavljene na našim stranicama kojih se potrebno pridržavati, savjetuje se da se nadolazeća dogovorena događanja ne otkazuju već ona planirana, koja još nisu dogovorena - prolongiraju. Također, predavanja gostujućih profesora i sve sastanke poželjno je organizirati putem novih tehnologija na daljinu (skype i sl.). Potreban je oprez i zaštita u svakodnevnim aktivnostima, međutim ne i panika. 

Uz rektora Borasa, prorektore i dekane, sastanku su nazočili tajnici fakulteta i akademija koji djeluju u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici Studentskoga centra u Zagrebu, Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu, Erasmus koordinatori i koordinatori za međunarodnu suradnju, brojni predstavnici medija te drugi zainteresirani.

Korona_sastanak_2020 Sastanak_korona_2020
Sastanak_korona_2020 Sastanak_korona_2020
 Sastanak_korona_2020  Sastanak_korona_2020
 Sastanak_korona_2020  Sastanak_korona_2020

 

S obzirom na epidemiološku situaciju, situacija se brzo može mijenjati, pa se i preporuke mijenjaju, stoga je važno pratiti mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno  objavljuju ažurirani podaci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije:

https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/Top