Vijest
05.12.2019

Međunarodna akreditacija – dodana vrijednost

Sveučilište u Zagrebu organiziralo je 29. studenoga 2019. treći po redu Sveučilišni dan kvalitete pod nazivom Međunarodna akreditacija - dodana vrijednost. Cilj ovogodišnjeg Dana kvalitete bio je osvijetliti prilike i ukazati na izazove procesa međunarodne akreditacije. Program je realiziran kroz uvodna predavanja o međunarodnoj akreditaciji i akreditaciji u svjetlu združenih studija te panel raspravi triju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu koje su prošle postupak međunarodne akreditacije.


Moderatori skupa bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar, prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete i prof. dr. sc. Damir Markučič, predsjednik Odbora za upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Mirjana Hruškar u uvodnom obraćanju istaknula je značaj kvalitete u kontekstu visokoga obrazovanja, ukazujući na sve veće prihvaćanje kvalitete kao zajedničke odgovornosti. Naglasila je da Sveučilište u Zagrebu potiče međusobnu suradnju sastavnica i njihova zajednička osnaživanja u sve konkurentnijem svijetu visokog obrazovanja.

Ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje, prof. dr. sc. Jasmina Havranek u svom je obraćanju također stavila naglasak na jačanje svijesti o kvaliteti bez koje je i postizanje konkurentnosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini nezamislivo.

Mr. sc. Sandra Bezjak, pomoćnica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, svojim izlaganjem upoznala je sudionike s procesima i izazovima međunarodne akreditacije te o razlikama institucionalnih i programskih, profesionalnih i stručnih akreditacija.

Dan sveučilišne kvalitete 2019. Dan sveučilišne kvalitete 2019.
Dan sveučilišne kvalitete 2019. Dan sveučilišne kvalitete 2019.
Dan sveučilišne kvalitete 2019. Dan sveučilišne kvalitete 2019.
Dan sveučilišne kvalitete 2019. Dan sveučilišne kvalitete 2019.

U nastavku programa uslijedila su tri izlaganja o okvirima akreditacijskoga postupka združenih studija u kontekstu projekata Internacionalizacije i Inicijative Europskih sveučilišta. Svoj doprinos u ovom dijelu programa dali su: prof. dr. sc. Karmela Barišić s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, članica Akreditacijskog savjeta AZVO-a, prorektorica prof. dr. sc. Mirjana Hruškar i mr. sc. Sandra Bezjak. U ovom dijelu izlaganja dan je pregled postojećeg stanja prekogranične suradnje u visokom obrazovanju u RH s naglaskom na združene studije, kratki pregled prednosti i nedostataka, te prilika i prijetnji za pokretanje i izvođenje združenih studija. Ujedno je predstavljen i dokument Europski pristup osiguravanju kvalitete združenih studija.

Svoja iskustva procesa akreditiranja na međunarodnoj razini – od inicijative, uključivanja, ocjenjivanja i vrjednovanja kvalitete, preko uvjeta koje je institucija trebala ispuniti kako bi dobila pozitivnu akreditaciju - podijelili su predstavnici triju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, nositeljica međunarodnih certifikata: prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan i izv. prof. dr. sc. Domagoj Damjanović, prodekan za nastavu Građevinskog fakulteta; izv. prof. dr. sc. Dean Konjević, prodekan za znanost, poslijediplomske studije i cjeloživotno učenje i izv. prof. dr. sc. Danijela Horvatek Tomić, prodekanica za kontrolu kvalitete Veterinarskog fakulteta te prof. dr. sc. Marina Dabić s Ekonomskog fakulteta.

Treći Sveučilišni dan kvalitete zaključio je završnom riječju prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu izrazivši podršku svim sudionicima okupljenima oko sveučilišnog sustava osiguravanja kvalitete. Istaknuo je pritom da međunarodna akreditacija dovodi do zdrave, iznimno poticajne konkurencije, koja donosi vrijednost u odnosu na kvalitetu postignutu drugim mjerama osiguravanja kvalitete i rezultira prihvaćanjem i promicanjem kulture kvalitete. Zahvalio je svima koji svakodnevno oplemenjuju svojim djelovanjem sveučilišni okvir kvalitete koji se prožima kroz sve tri sveučilišne misije.Top