Vijest
28.11.2019

Prof. dr. sc. Tomislav Petković izabran za dopisnoga člana Međunarodne akademije povijesti znanosti (IAHS)

Na izborima u svibnju ove godine među nove članove Međunarodne akademije povijesti znanosti (IAHS) za dopisnoga člana izabran je prof. dr. sc. Tomislav Petković sa Zavoda za primijenjenu fiziku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.Životopis

Tomislav Petković rođen je 1951. u Šibeniku. Osnovnu školu pohađao u Vrpolju kod Šibenika, gimnaziju završio u Šibeniku 1970. Diplomirao elektroniku (radiokomunikacije) na ETF-u 1974. i magistrirao energetiku (nuklearnu instrumentaciju) 1977. Diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskome fakultetu 1976. godine. Doktorirao 1986. godine na PMF-u iz eksperimentalne nuklearne fizike. Redoviti je profesor fizike u trajnom zvanju u Zpf-u, gdje kontinuirano radi od 1975. i drži nastavu iz opće i moderne fizike na svim razinama studija.

Usavršavao se u poznatim institutima SIN/PSI, BNL i JLab. Objavio do sada preko 300 radova, čija struktura jest: 80 (znanstveni radovi), 140 (međunarodni i domaći zbornici), 52 (stručni radovi), 12 (knjige), 24 (koautorstvo i poglavlja u knjigama) te 4 (urednik knjige, časopisa, zbornika). Doprinosi su mu u preciznim mjerenjima višenukleonske apsorp­cije piona u jezgrama, te u spektroskopskome istraživanju tvorbe i strukture lambda-hiperjezgara. Sudjelovao na svjetskim konferencijama iz fizike (11), povijesti i filozofije znanosti (7), na međunarodnim školama ili radionicama iz fizike (7), na 4 svjetska kongresa u povijesti znanosti i tehnologije, te na preko 60 domaćih znanstvenih skupova. Velike pokuse i fenomenologiju moderne fizike na srednjim i visokim energijama do najvećih u CERN-u, povezuje sa spoznajnom teorijom u područjima povijesti znanosti, filozofije i tehnologije.

Obrađivao je hrvatske znanstvenike, filozofe, inženjere, izumitelje ili umjetnike: Petrić, Blanuša, Požar, Tesla, Supek, Šop, Lopašić, Bošković, F. Vrančić, Muljević. Obrađivao je djela i živote svjetskih fizičara, filozofa znanosti i matematičara: Einstein, Galilei, Kopernik, Kepler, Newton, Demokrit, Aristotel, Platon, Descartes, Spinoza, Maxwell, Planck, Heisenberg, Schrödinger, Rutherford, Bohr, Pauli, Bell, Fermi, Kant, Hegel, Marx, Mach, Michelson, Lorentz, Minkowski, Riemann, Friedmann, Weber, Russell, Popper, Kuhn, Hawking, Ryan. Član je uređivačkih odbora u časopisima Almagest (od 2009.) i International Journal of Physics (od 2013.), te u savjetima časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis Philosophica (od 2006.).

Od 2015. predaje fiziku i na dislociranom studiju Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora (SEUiOI) u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu.

prof. dr. sc. Tomislav Petković


Čestitamo!Top