Vijest
14.11.2019

Preminuo Branko Lustig, počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

Branko Lustig, filmski producent i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, preminuo je u četvrtak 14. studenoga 2019. u 88. godini u Zagrebu. Kao najistaknutiji predstavnik hrvatske filmske umjetnosti u svijetu, za sobom ostavlja značajan kulturno-umjetnički opus. Alumnus Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, tijekom bogate karijere dobio je niz prestižnih međunarodnih priznanja i nagrada. Predsjednik Franjo Tuđman ga 1994. godine odlikuje Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske, 2004. je proglašen počasnim građaninom Osijeka, 2008. postaje predsjednik Jewish Film Festivala u Zagrebu (danas Festival tolerancije - JFF Zagreb), a 2014. mu je dodijeljeno francusko Odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti.

Branko Lustig počasni je doktorat primio u lipnju 2009. za umjetnička i producentska ostvarenja, kao i za dugogodišnje društveno djelovanje na dobrobit Hrvatske te promidžbu hrvatske kulture i umjetnosti. Time je postao 92. počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.

Film 'Bitka na Neretvi', na kojem je radio kao producent, 1970. godine biva nominiran za nagradu Oscar za najbolji strani film. Svoja dva Oscara osvaja 1994. godine za produkciju na filmu 'Schindlerova lista' i 2001. za 'Gladijatora', filmove koji su mu također donijeli i dvije nagrade BAFTA. Godine 2000. dobiva prestižnu Vjesnikovu nagradu za film 'Krešo Golik.'

Branko Lustig rođen je 10. lipnja 1932. u Osijeku. Zbog židovskog podrijetla, u Drugom je svjetskom ratu postao zatočenik koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Kraj rata je dočekao kao trinaestogodišnjak, jedan od malobrojnih koji su preživjeli holokaust.

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje glumu u ak. god. 1951./1952. Producentski rad započinje u lokalnoj produkciji, na filmovima 'Često mislim na pirošku', 'Ne okreći se sine', 'Kozara' te gorespomenutoj 'Bitci na Neretvi.' Od 1979. do 1988. radi na nizu koprodukcija u tadašnjoj Jugoslaviji, kao što su filmovi 'Limeni bubanj' i 'Sofijin izbor' te serije 'Vjetrovi rata' i 'Rat i sjećanja', nakon čega seli u Hollywood. Producent je na filmovima 'Schindlerova lista', 'Gladijator', 'Hannibal', 'Pad crnog jastreba', 'Kraljevstvo nebesko' i 'Američki gangster.' 2008. počinje predavati na Odsjeku za produkciju Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 2013. održao je ciklus od četiri predavanja na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu: 'Logori na području Hrvatske', 'Vrste logora u II svjetskom ratu, radni logori i logori smrti; sistemi mučenja i drugo', 'Konferencijsko predavanje o svijetu filma i povijesno-produkcijskim temama' te 'Nacionalno socijalistička partija; nirnberški zakoni sa primjerima.'

U travnju ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba.

Sveučilište u Zagrebu izražava najdublju sućut obitelji Lustig.

Branko Lustig_2009Top